Koнсултативният съвет за национална сигурност (КНСС) към президента заседава в

...
Koнсултативният съвет за национална сигурност (КНСС) към президента заседава в
Коментари Харесай

КСНС обсъжда Северна Македония, а ВМРО заплаши с референдум и дъжд от камъни

Koнсултативният съвет за национална сигурност (КНСС) към президента заседава в понеделник за българската позиция за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

В същото време представители на Вътрешна македонска революционна организация са се събрали пред постройката на Президентството и стачкуват против възможна смяна в българската позиция.

Очаква се на съвещанието да бъде доказано, че България няма да допусне Скопие да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, до момента в който не извърши българските условия.



Новото държавно управление на Кирил Петков се разгласи за бързо намиране на излаз от задънената улица. Партиите в управническата коалиция споделят формалната позиция, само че сред тях има избрани колорит.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " са по-умерени, до момента в който Българска социалистическа партия и " ИТН " залагат на корав звук към Скопие.

Следващата седмица се готви и посещаване на премиера в Скопие, където ще се срещне с Димитър Ковачевски, който се чака да замести Зоран Заев като министър председател на Северна Македония.

В понеделник пред постройката на президентството Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг, който партията стимулира с спорни изявления на премиера Кирил Петков.

От Вътрешна македонска революционна организация обмислят и организирането на референдум по тематиката.



" Това ненапълно ще помогне и на властта сега, тъй като ще имат ясно изразената воля на българската нация. Най-общо въпросът би трябвало да бъде: " Съгласен ли сте България да даде единодушие за начало на договарянията на Република Северна Македония единствено в случай че извърши изчерпателно следните български условия “, добави Джамбазки.

Джамбазки изясни, че към този момент Вътрешна македонска революционна организация не стачкува.

" Все още не е митинг. Може да стане митинг, в случай че има оттегляне от националната позиция. Затова сме събрали да ги предупредим безусловно спокойно и рационално, че голямата част от българското общество поддържа позицията за това, че Северна Македония би трябвало да стартира договаряния с Европейски Съюз единствено откакто извърши изчерпателно написаните и гласувани от предходното Народно събрание и държавно управление решения ", уточни Джамбазки.

По думите на водача на партията Красимир Каракачанов митингите от 2020 година ще са като " сън в лятна нощ " спрямо възможни митинги на Вътрешна македонска революционна организация.

" Няма да излезем с яйца, подсигурявам ви. Сега ще има дъжд от камъни “, сподели от своя страна водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който бе боен министър в последното държавно управление на Бойко Борисов.

Бъдещият македонски министър председател чака дейности отвън историческите рамки

На този декор номинираният за нов министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски изрази вяра, че ще построи съответни и другарски връзки с новия министър-председател на България Кирил Петков.

Ковачевски чака да положат основите за по-нататъшни диалози и форми на съдействие и прогрес, само че и обсег на деяние отвън строго историческите рамки и избрания, заяви организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Готов съм да отворя нова страница в връзките с България и да изградя откровено другарство и по-добро бъдеще за двете страни. Гласът на омразата би трябвало да бъде заглъхнал. Наистина имаме повече прилики, в сравнение с разлики като страни и би трябвало да се концентрираме върху общия интерес. Само с този метод ще ни запомнят като водачи, преодолели балканските спорове с европейски метод. Чрез политика на взаимно почитание, създаване на бъдеще, съдействие и взаимни отстъпки, сподели Ковачевски в изявление за МИА.

Той акцентира, че двете страни имат огромен капацитет за развиване на съответно съдействие в няколко области: стопанска система, инфраструктура, туризъм, обучение и просвета, подкрепяне на европейската интеграция и доближаване на нашите нации и жители.

Ковачевски споделя, че в целия развой няма да отстъпи от правото на самоопределяне и от личната еднаквост и език, което е неотменимо право на всеки народ.

Какво следва?

Въпреки демонстрирания оптимизъм от Скопие към този момент македонските ръководещи не са подхванали действителни стъпки за осъществяване на българските условия. София упорства да се съблюдават правата на македонските българи, да се приключи езика на омразата, да няма исторически фалшификации и други.

Кирил Петков заяви, че ще бъдат образувани пет работни групи, в това число за бизнес и инфраструктура, сред двете страни. Той даде и период от шест месеца, в който рецесията би трябвало да бъде контролирана.

*Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР