Консултативна среща на тема Актуални и повтарящи се юридически и

...
Консултативна среща на тема Актуални и повтарящи се юридически и
Коментари Харесай

Разясняват промени, налагащи пререгистрация на читалищата

Консултативна среща на тематика „ Актуални и повтарящи се юридически и счетоводни читалищни въпроси “ ще се организира в постройката на Областната администрация в Пазарджик, оповестиха уредниците от Регионалния център „ Читалища “ за читалищните секретари от региона.

Срещата е в отговор на промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел по отношение на пререгистрациията им от регистъра на съответния областен съд в Регистъра на Агенцията по вписванията и измененията в тази връзка в Закона за националните читалища, влизащи в действие от 1 януари 2018 година Поради огромния интерес консултативната среща ще има своето второ издание на 14 март. Двата форума са част от Информационната акция „ Въпроси от друго естество, касаещи читалищната активност през 2018 “ на Регионален експертно-консултантски и информативен център „ Читалища “ – Пазарджик. Лектори на срещите ще бъдат основния секретар на Областна администрация Пазарджик Светлан Карталов и читалищен специалист Радка Енчева-Кочева.

Годината е белязана от нормативни промени в няколко закона, отнасящи се до действието на културните институти и значими планови действия. Такива са  наблюдението от Националния статистически институт на организациите на читалищата, провеждано през 5 години, Проектът „ Живи човешки съкровища “ – стадий 2018, реализиран през 2 години, самодейността „ Пловдив дружно в Европейска столица на културата 2019 “ и план „ Читалища “ към нея,  тематични здравно-промоционални мероприятия, младежко включване. В тази връзка, Информационната акция е поредност от интензивности за осведоменост, обучение  и подкрепяне на читалищните екипи в активността им през актуалната година.

104 национални читалища действат на територията на област Пазарджик. Регистърната промяна за статута на юридическите лица с нестопанска цел касае и читалищните културно-просветни сдружения. Те ще би трябвало от 1 януари 2018 година до 31 декември 2020 година да се пререгистрират към съответния Регистър към Агенция по вписванията, с цел да са част от единната база данни за съществуването, историята, действието, финансирането и отчетността на неправителствените организации, да не бъдат заличени от регистрация и да не престават възрожденската си задача в модерна България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР