Конституцията не указва конкретен срок, в който президентът трябва да

...
Конституцията не указва конкретен срок, в който президентът трябва да
Коментари Харесай

Конституцията не указва кога Радев трябва да разпусне НС

Конституцията не указва съответен период, в който президентът би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи изключителни парламентарни избори при неуспех и на третия мандат за сформиране на държавно управление. При връщане на мандата на 7 септември, както имат намерение от Българска социалистическа партия, сигурно ще има, само че преценката дали вотът за нов парламент да съвпадне с първия или втория тур на президентските избори е единствено на Румен Радев.

За трети път в своя изтичащ петгодишен мандат ще завърши процедурата по член 99 от Конституцията при хипотезата- " липса на единодушие за формиране на държавно управление ". Първият път беше директно след встъпването му служба. В първото си послание към откакто постави клетва на 19 януари 2017 година той се обърна към депутатите с думите: " Имате още една седмица ". На 24 януари издаде и указа, с който разпусна Народното събрание и насрочи предварителни парламентарни избори за 27 март. С различен декрет назначи служебно държавно управление с министър председател Огнян Герджиков.

До изборите на 11 юли се стигна още веднъж след неуспех на конституционната процедура за лъчение на държавно управление в границите на 45 -то Народно заседание. Третият мандат още веднъж беше даден на Българска социалистическа партия. Той беше върнат незабавно на 5 май тази година, а с декрет пет дни по-късно Румен Радев разпусна Парламента от 12 май и насрочите изборите за 11 юли.

Преди дни президентът обвърза разпускането на 46-тото Народно заседание с актуализацията на държавния бюджет. Очакванията се това да стане до края на идната седмица. Тоест, в случай че указът пристигна незабавно по-късно, предварителните избори ще съвпаднат с първия тур на изборите за държавен глава, т.е. на 14 ноември, оповестява БНР.

Според осведомени обаче Румен Радев може да забави указа и по този начин да даде време за приемането и на други закони, като този, обвързван с Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор или за НСО. Като мотив за закъснение може да бъде посочено и разискването от депутатите на Плана за възобновяване и резистентност, който очевидно ще бъде пратен в Брюксел от служебно държавно управление. Ако има такова закъснение, предварителните парламентарни избори ще са в деня, избран за втори тур на президентските - 21 ноември.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР