Конституцията не предвижда Народното събрание да действа без председател -

...
Конституцията не предвижда Народното събрание да действа без председател -
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Възможно е изборът на председател на НС да стане чрез тайно гласуване

Конституцията не планува Народното събрание да работи без ръководител - допустимо ли е обаче председателството да е ротационно? Темата пред Българска национална телевизия разяснява конституционалистът проф. Наталия Киселова.

" Ако под ротационно председателство се има поради да бъде определен един, защото Конституцията приказва за ръководител, то това е допустимо и кавалерски да се спогодят, че след избран интервал от време този определен за ръководител ще подаде оставка и на негово място ще изберат различен ".

Тя разяснява, че депутатите могат да одобряват правила за скрито гласоподаване с бюлетина и да се изключи опцията " въздържал се ".

" Възможно е да се гласоподава скрито, с бюлетина и единствено с отговор " да " и " не ". Може да се одобри в това гласоподаване да няма опцията " въздържал се ". Ако категорично се планува че се гласоподава единствено с да и не във връзка с претендентите, по този начин отстраняваме гласовете " въздържал се ".

Българска национална телевизия: Тоест, има механизъм, в който те да одобряват някакъв вид законодателно решение, в което да има дама ръководители и те да се редуват през избран интервал?

Ако под законодателно решение имате поради категорично решение на Народно събрание, не мисля, че това допустимо, само че дано забележим на следващия ден какво ще предложат, защато е вероятен разновидността, който загатнаха за председателството на Екологичен потенциал, само че също по този начин е допустимо и кавалерски да изберат някой от претендентите.

Има и друга опция - да се понижи кворумът или някоя от групите да не взе участие в гласуването с цел да се извърши условието да се дал своя вот повече от половината присъстващи народни представители, изясни доцент Киселова. Според нея разновидността опозицята да не издига претендент също е вероятен.

Изборът на ръководител в действителност е единствената опция да се отпушат другите процедури в Народно събрание, разяснява конституционалистът.

" Народните представители не могат сами да вземат решение да се саморазпуснат, би трябвало да се мине по процедурата на член 99 (на Конституцията - б.р.), т.е. да е установено, че не може да се сформира държавно управление. Изборът на ръководител в действителност е единствената опция да се отпуши процедурата за предварително разформироване на Народното събрание.

По думите ѝ е неприемливо процедурата по желание да продължи и след на следващия ден. Призова депутатите да вземат решение, в случай че не желаят да останат в историята като Народното събрание, който всеки ден избира ръководител.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР