Конституцията беше изработена в съвършено различна обстановка. До предходния месец,

...
Конституцията беше изработена в съвършено различна обстановка. До предходния месец,
Коментари Харесай

Хараламби Анчев: Служебен кабинет подготви кандидатурата за НАТО и валутния борд

„ Конституцията беше направена в напълно друга конюнктура. До предходния месец, преди приемането, бяхме членове на Варшавския контракт. След приемането към момента бяхме в Съвет за икономическа взаимопомощ. Тя беше призната от едни доброжелателни, въодушевени хора. Някои от тях бяха положителни адвокати в онази правна система преди 10 ноември “.

Това сподели в предаването „ Лице в лице “ Хараламби Анчев, някогашен вицепремиер и длъжностен министър на правораздаването в кабинета на Стефан Софиянски.

Снимка: bTV

„ Всички страдахме от доверчивост и неопитност за това, което ни чака след основаните текстове в Конституцията. Всички останали живи представители във Великото национално заседание приказват, че прокуратурата, основният прокурор и прокурорите би трябвало да са към съответния съд. Изведнъж се появи всевластната фигура на основния прокурор “, добави той.

Избор на двама представители на Народното събрание в Конституционния съд също ще е на дневен ред

„ Вече сме в нов стадий на развиване. Има опция да бъдат направени съществени промени. Споделям концепциите за промяна в правосъдната система. Промените, които се направиха, не дават отговор на моите упования. Всички нужни промени можеше да бъдат направени с промени в законите. Два са изначалните проблеми – представителността на Народното събрание. Само 2022 година той е бил с по-ниска представителност от 39%. Депутатите би трябвало да преценят до каква степен вотът на гласоподавателите им дава право да вършат такива промени. Една от тях е с пълномощията на президента и служебните държавни управления. Това директно касае възпроизводството на едни и същи политически сили и хора в идващите парламенти “, изясни Анчев.

Снимка: bTV

„ Отдавна настоявам, че прокуратурата би трябвало да е към изпълнителната власт, само че не трябва да има толкоз огромно въздействие политическата квота. Трябва да има публично въздействие – по какъв начин да се издигат. Далеч сме от това да имаме задоволителен брой специалисти и потвърдени експерти, неподвластни на политическо въздействие. Има опция със закон да се уреди методът, по който могат да бъдат издигани участниците в квотата “, сподели още той.

Служебните кабинети

„ Не мога да бъда присъединен към симпатизантите на Румен Радев. В случая той назначи три служебни кабинета. Нито един от тях не направи генерално нездравословно за страната. Сега имаме постоянно държавно управление и постоянен кабинет. Не бива поради един човек да се протяга ръка на десетилетна традиция, посочила положителни резултати. Ако през 1997 година Петър Стоянов нямаше тези пълномощия – какво щеше да се случи? На първото ни съвещание той ни разпореди да създадем кандидатура за участие в НАТО “, акцентира някогашният длъжностен министър на правораздаването.

Президентът сезира Конституционния съд

„ Служебното държавно управление изготви и внесе в Народното събрание планът за валутния ръб. Според мен служебното държавно управление би трябвало да резервира настоящия вид. Ограничават кръга от лица, които могат да станат длъжностен министър-председател. Един от тях е ръководителят на Народното събрание, само че това е спор на ползи. Той ще е представител на привършен парламент “, добави Хараламби Анчев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР