Конституционният съд в Хърватия попари намерението на президента на страната

...
Конституционният съд в Хърватия попари намерението на президента на страната
Коментари Харесай

КС попари желанието на президента на Хърватия да участва в парламентарните избори

Конституционният съд в Хърватия попари желанието на президента на страната да взе участие в идните парламентарни избори , оповестява Асошиейтед прес. Съгласно решението на съда президентът не може да се кандидатира за министър-председател, да взе участие в парламентарни избори или да води акция в интерес на партия, в случай че не подаде оставка от настоящия си пост.

По-рано този месец президентът Зоран Миланович разгласи, че ще се кандидатира за министър председател на Хърватия в листата на опозиционната Социалдемократическа партия. Изявлението му провокира политическа рецесия в дребната Балканска страна. Конституционният съд трябваше да излезе със мнение по въпроса.

Председателят на Конституционен съд Мирослав Шепарович уточни, че в случай че Миланович желае да взе участие в изборите, то той би трябвало да подаде оставка като президент. По думите му президентът е непартийна фигура, съгласно конституцията, и като подобен на Миланович няма право да взе участие в избори или акция в интерес на една политическа партия.

Вотът идния месец ще опълчи ръководещия закостенял Хърватски либерален съюз (ХДС) против водената от СДП група от центристки и леви партии, които оповестиха, че ще вземат участие като съюз.

ХДС значително държи властта, откогато Хърватия получи самостоятелност от Югославия през 1991 година
 Президентът на Хърватия ще взе участие в парламентарни избори
Президентът на Хърватия ще взе участие в парламентарни избори

Балканската страна е изправена пред решение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР