Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №

...
Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №
Коментари Харесай

Конституцинният съд не зачете претенциите на президента, свързани с епидемичната обстановка

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 7/2020 година, с което отхвърли настояването на президента Румен Радев да разгласи за противоконституционни няколко текста от закона за здравето. Те са свързани с оповестяването на епидемиологична конюнктура и са незачетени от съдиите с 9 гласа " за ". На изключително мнение са били съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Така няма спънка Министерски съвет да афишира изключителна епидемиологична конюнктура по предложение на здравния министър въз основа на осъществена от основния държавен здравен контрольор оценка на съществуващия епидемиологичен риск.

Държавният глава оспорваше оповестяване на изключителната епидемиологична конюнктура от Министерския съвет, неналичието в закона на граничен период за дълготрайност, формалните критерии за преценка на заплахата за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничение на техните права. Той счита, че се дава голословно необятно поле за ограничение на главните права, което също така не е лимитирано времево.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР