Конституционният съд не се съгласи, че по отношение на къмпингуването

...
Конституционният съд не се съгласи, че по отношение на къмпингуването
Коментари Харесай

Конституционният съд не спря подхода общините да казват за къмпингуването по Черноморието

Конституционният съд не се съгласи, че във връзка с къмпингуването в България има нормативна непълнота и отсъди срещу жалбата на Мая Манолова против избрани членове на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).
Манолова искаше да бъдат оповестени за противоконституционни член 10а, член 17а, алинея 2 и член 24в от Закона за Черноморското крайбрежие. Първият текст касае законовата основа за установяване на местата за къмпингуване по нашето Черноморие, като концепцията му е, че те се дефинират с подзаконов нормативен акт т.е. разпоредба т.е. от локалните управляващи и това основава условия за неравно отнасяне. Става въпрос за разполагане на палатки, кемпери и каравани отвън зони „ А ” и „ Б ” на Черноморието ни. Жалбата на Манолова е, че с преотстъпването на решението на локалната власт се бяга от политическа отговорност от страна на страната.
Специално за този текст с изключително мнение са цели четирима съдии – Гроздан Илиев, Атанас Семов, някогашният основен прокурор Борис Велчев и Георги Ангелов. Първите двама са с изключително мнение за решението по отношение на всички оспорени текстове.
И въпреки локалната власт да споделя къде може да се къмпингува при огромен брой случаи, санкциите са разказани в закона т.е. страната ги постанова. Според член 24в, който сложи палатка, шатра или паркира кемпер или каравана в непознат неурегулиран аграрен парцел в зона " А " или в зона " Б " отвън избраните места, се санкционира с санкция от 500 до 1000 лева, в случай че не предстои на по-тежко наказване. Когато нарушаването е осъществено наново, наказването е санкция от 1500 до 3000 лева А който устройва места за разполагане на палатки, кемпери или каравани в нарушаване на наредбите на член 10а, се санкционира с санкция от 2000 до 5000 лева или с имуществена глоба от 10 000 до 20 000 лева, в случай че не предстои на по-тежко наказване. Когато нарушаването е осъществено наново, наказването е санкция от 6000 до 10 000 лева или имуществена глоба от 12 000 до 60 000 лева Този текст Манолова също искаше да бъде разгласен за противоконституционен, само че това не се случи.
Третият текст, за който се искаше противоконституционност по самодейност на групата " Бетономорие ", касае разполагането на палатки, шатри и прекосяването на транспортни средства през бели, сиви и обезлесени дюни - то се не разрешава при всички случаи, в случай че не се строи обект от национално значение! Точно това възмути мнозина природозащитници, защото думата за обект от национално значение има държавното управление т.е. още веднъж друг механизъм за установяване на право.
Промените в ЗУЧК минаха под натиска на " Обединени патриоти ".
Още: " Депутатите не чуха апелите за къмпингуването и преодоляха президентското несъгласие "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР