Конституционният съд на Република България поряза министъръра на правосъдието Крум

...
Конституционният съд на Република България поряза министъръра на правосъдието Крум
Коментари Харесай

Конституционният съд поряза Крум Зарков

Конституционният съд на Република България поряза министъръра на правораздаването Крум Зарков, излиза наяве от решение, оповестено на уеб страницата на Конституционен съд през днешния ден.

То е по отношение на искане на Министерския съвет по предложение на Крум Зарков за определяне на противоконстутционност на наредбата на член 145, алинея 1, т. 3 в частта по отношение на думите „ и дейности “ и „ и проверки “ и т. 6 в частта по отношение на думите „ или друго престъпление “ от Закона за правосъдната власт.

През септември предходната година Крум Зарков сезира Конституционен съд с въпроса: „ Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда на прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции на съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища? “. Зарков счита, че инспекциите във всички сфери на ръководство и на всички равнища, предоставени от обвинител № 1, връщат анулирания през 1991 година с новата конституция общ контрол за правда.

" Днес, 25 април 2023 година, Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №18/2022 година, с което отхвърли настояването на Министерския съвет на Република България за определяне на противоконституционност на наредбата на член 145, алинея 1, т. 3 в частта по отношение на думите „ и дейности “ и „ и проверки “ и т. 6 в частта по отношение на думите „ или друго престъпление “ от Закона за правосъдната власт (обн. Дъждовни води, бр. 64 от 2007 година, посл. изм. и доп. бр. 11 от 2023 г.).

На съвещанието участваха всички 10 конституционни съдии.

Решението беше признато единомислещо с 10 гласа.

Съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов подписаха решението със мнение ", гласи известието на Конституционния съд.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР