Конституционният съд на Германия отхвърли във вторник правен иск срещу

...
Конституционният съд на Германия отхвърли във вторник правен иск срещу
Коментари Харесай

Германски съд даде зелена светлина на Фонда за възстановяване на ЕС за 750 милиарда евро

Конституционният съд на Германия отхвърли във вторник юридически иск против Фонда за възобновяване на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро , съгласно който блокът пое взаимен дълг, с цел да помогне на страните членки да преодолеят рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19, предава Ройтерс.

Решението подхранва дебата за това дали Европейски Съюз има право да поеме взаимен дълг за други рецесии в бъдеще, във време, когато войната в Украйна и произлизащото от това енергийно опълчване с Русия принуждават държавите-членки да разгласят скъпоструващи стратегии за помощ.

Икономистът Фридрих Хайнеман сподели, че решението е дало мощ на тези, които поддържат сходен метод, добавяйки: " Натискът от Брюксел в този момент ще нарасне върху (германското) държавно управление да освободи пътя за дългово финансиране на нови стратегии на Европейски Съюз. "

Фондът за възобновяване, наименуван Next Generation EU, разреши на Европейската комисия да събере до 750 милиарда евро на финансовите пазари и да трансферира парите на държавите-членки посредством заплащания, свързани със взаимно контрактувани промени и капиталови проекти, частично като безплатни средства и частично като заеми.

Средствата би трябвало да бъдат изплатени от бюджета на Европейски Съюз през идващите десетилетия, като Германия ще поеме най-големия дял от всички страни членки.

Решението от вторник отхвърли две конституционни тъжби против законодателство, признато от Народното събрание на Бундестага през март 2021 година , за одобрение на огромната стратегия за финансиране.

Жалбите бяха импортирани от Бернд Луке, съосновател на евроскептичната Алтернатива за Германия (AfD), който напусна партията, откакто тя се отклони още повече вдясно, и Хайнрих Вайс, немски предприемач.

Съдът постанови, че актът за ратификация не е нарушил правото им на демократично самоопределяне, нито " накърнява цялостната бюджетна отговорност на Бундестага ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР