Конституционният съд на Австрия постанови днес, че държавните власти са

...
Конституционният съд на Австрия постанови днес, че държавните власти са
Коментари Харесай

Конституционният съд на Австрия потвърди конфискацията на родния дом на Хитлер

Конституционният съд на Австрия постанови през днешния ден, че държавните управляващи са работили в границите на закона, когато са национализирали притежаваната от частно лице постройка, в която е роден нацисткият водач Адолф Хитлер.

Собственичката на триетажната постройка в град Браунау ам Ин, провинция Горна Австрия, апелира отнемането на собствеността, стимулирано от желанието на управляващите мястото да престане да бъде атракция за крайнодесни екстремисти.

В претекста си магистратите акцентират, че отричането на националсоциализма е " основополагащ принцип на Република Австрия от нейното възобновяване през 1945 година ". По тази причина страната е длъжна да подсигурява, че няма да има злоупотреби с родното място на нацисткия деспот, заключава съдът.

Бъдещият фюрер е роден през 1889 година във въпросната скромна сграда, само че няколко месеца след раждането му неговото семейство, което е наемател, се реалокира. Наета от страната още през 1972 година, с цел да се управлява потреблението ѝ, жълтата постройка дълго време бе център за подкрепяне на хора с увреждания - категория поданици, ощетявани по време на нацисткия режим.

От 2011 година насам обаче притежателите забраняваха постройката да се употребява. Оттогава тя пустее и постоянно притегля хора, изпитващи носталгия по Третия райх. Лишената от благосъстоятелност Герлинде Помер-Англохер ще получи парично обезщетение от страната, като сумата ще бъде избрана от федералното министерство на вътрешните работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР