Конституционният съд (КС) остави в сила ограниченията за дивото къмпингуване,

...
Конституционният съд (КС) остави в сила ограниченията за дивото къмпингуване,
Коментари Харесай

КС остави в сила ограниченията за дивото къмпингуване

Конституционният съд (КС) остави в действие рестриктивните мерки за дивото къмпингуване, които бяха въведени преди година с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), оповестява Лекс. Делото бе формирано по искане на предходния омбудсман Мая Манолова против три текста от закона. Мнозинството от членовете на съда постановиха обаче, че въпросните разпореждания от ЗУЧК не опонират на главния закон.

С един от въпросните текстове се регламентира, че кардинално в т. нар зони „ А “ и „ Б “ край морето може да се разполагат краткотрайно палатки, кемпери или каравани. Освен това могат да се слагат и кътове за отдих, беседки, пейки и така нататък В същото време отново там обаче беше записано и къде не може да се къмпингува – на „ територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени парцели или елементи от тях, благосъстоятелност на страната, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в аграрни земи, както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии “. Предвидени са и санкции при неспазване на тези правила, които също бяха атакувани пред Конституционен съд. Те обаче са оставени в действие.

За да може да се налагат тези наказания обаче, то четирима министри – на районното развиване и благоустройството, на земеделието, храните и горите, на околната среда и водите и на туризма би трябвало да напишат специфична Наредба. В закона е записано, че санкциите ще стартират да работят „ в едногодишен период от влизането в действие на наредбата “. Такава въобще още няма, тъй че най-малко още 1 година санкции не могат да бъдат налагани.

Другият текст от ЗУЧК, който беше оспорен пред Конституционен съд, не разрешава слагането на шатри и палатки, прекосяването, паркирането и престоят на всевъзможни транспортни средства върху преносими дюни, неподвижни с тревна растителност и облесени дюни. Той също обаче остава в действие.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР