Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП

...
Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП
Коментари Харесай

Онлайн работата на депутати не нарушава конституцията

Конституционният съд (КС) единомислещо отхвърли настояването на депутати от Българска социалистическа партия да анулира опцията заболели или сложени под карантина поради COVID-19 депутати да вземат участие виртуално в парламентарните съвещания и одобри, че тази процедура не опонира на конституцията.

На процедура съдът приема, че конституцията позволява виртуално присъединяване на сложени под карантина или изолираност депутати в парламентарните съвещания.

В началото на октомври ГЕРБ и " Обединени патриоти "  промениха правилника на Народното събрание поради проблеми с обезпечаването на кворума, след като от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи още веднъж стопираха да се записват при започване на съвещанията. По този метод дадоха опция на народни представители, сложени под карантина, да вземат участие отдалечено в регистрацията и съвещанията. 

След измененията Конституционният съд образува дело по настояването на депутати от " Българска социалистическа партия за България " за определяне на противоконституционност на решението на Народното събрание - сложени под наложителна изолираност или карантина заради COVID-19 депутати да се включват в парламентарните съвещания онлайн.

Според социалистите решението опонира на главния закон, в който е записано, че пленарните съвещания стартират, когато „ участват повече от половината народни представители “. 

В продължение на близо два месеца депутати се включваха онлайн от домовете си, а някои даже и от болничната стая, с цел да се записват за присъединяване в съвещанията. Според разпоредбите те се записаха " посредством визуализиране на специфичен екран в пленарната зала ". А при всяко гласоподаване обявяваха вота си устно, а председателстващият го записваше.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР