Конституционният на потвърди валидността на националните, европейските и международните за

...
Конституционният на потвърди валидността на националните, европейските и международните за
Коментари Харесай

Конституционният съд на Испания се произнесе за заповедите за арест на Карлес Пучдемон

Конституционният на удостовери валидността на националните, европейските и интернационалните за арест на някогашният каталунски министър председател Карлес Пучдемон и тримата някогашни министри Тони Комин, Клара Понсати и Луис Пуиг.

Те бяха издадени от Върховния съд, само че четиримата апелираха законността им пред Конституционния съд, напомня БНР.

С решението си Конституционният удостоверява за годни издадените на 14 октомври и 4 ноември 2019 година от Върховния за арест и утвърждава решението на Пабло Ларена, който води делото против Пучдемон, да не ги стопира превантивно на 16 март, когато Европейскиятпарламент смъкна имунитета им.
свързани новини2212на 03.10.2021
Съдът на Сасари в Италия отхвърли да екстрадира Карлес Пучдемон след арестуването му, тъй като счете, че европейската заповед за арест не е в действие, до момента в който Съдът на Европейски Съюз не се произнесе по запитването на при какви условия страна членка може да откаже да я извърши.

Испанският Върховен обаче постоянно е считал за годна заповедта за арест и по тази причина настояваше Пучдемон и двамата му съпартийци Тони Комин и Клара Понсати да бъдат арестувани до окончателсното решение на европейските магистрати.

Според Пабло Ларена, решението на Конституционния легитимира дейностите му и поддържа тезата му, че националното произвеждане се стопира до произнасянето на Съда на Европейски Съюз, само че това не пречи на италианските управляващи да арестуват и задържат тримата търсени политици.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР