Конституционните промени са от решаващо значение трябва да бъдат приети

...
Конституционните промени са от решаващо значение трябва да бъдат приети
Коментари Харесай

Борел към РСМ: Конституционните промени са от решаващо значение

Конституционните промени са от решаващо значение би трябвало да бъдат признати от Северна Македония, с цел да продължи процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на конференция с премиера Димитър Ковачевски в Скопие, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в македонската столица Димитър Русков.

Борел дойде този следобяд в Скопие за срещата на ОССЕ, като беше посрещнат от министър-председателя Ковачевски.

На двустранната среща Ковачевски и Борел разискаха настоящи събития, свързани със устрема на Северна Македония към Европейски Съюз, напредъка на промените в основни области и политическата обстановка в страната. Двамата приказваха и за процеса на скрининг, чийто отчет " ще бъде тласък за интензивна ангажираност, с цел да се форсира процесът на промени за присъединението към Европейски Съюз ".

Конституционните промени са решаващи за бъдещето на РСМ

„ Пътят към Европа изисква да завършите процеса на изменение на конституцията и да постигнете прогрес по основни промени, това е в полза на всички жители. Може да не сте съгласни по някои въпроси, само че не би трябвало да има политическо разделяне по въпросите на Европейския съюз. Това не е от изгода за една партия, а за цялата нация и страна ", съобщи Жозеп Борел в навечерието на 30-ия Съвет на министрите на ОССЕ.

Той акцентира, че конституционните промени са от решаващо значение за напредъка на Северна Македония и прикани " те да бъдат признати допустимо най-скоро ".

Ковачевски уточни, че " Скринингът е значима част от процеса и удостоверение, че Северна Македония се движи в вярната посока ".

Премиерът изрази признателност за мощната поддръжка на Европейския съюз и изрази увереността си, че с новия План за напредък на Западните Балкани Съюзът ще ускори уговорката си към района. „ Европейски Съюз е цел и няма друга опция, от нас зависи какъв брой бързо ще влезем там “, сподели още министър ръководителят. Той заяви, че през декември ще бъде проведена среща за парламентарни избори в страната, вероятността за Европейски Съюз и измененията в Изборния кодекс в сходство с рекомендациите на ОССЕ.

" Влизането в Европейски Съюз би трябвало да бъде най-важната цел за всяка политическа партия “, означи македонският министър председател.

" Като държавно управление работим за въвеждане на европейските стандарти. Затвърждаваме демокрацията, върховенството на закона, постигнахме прогрес в промяната на правосъдната система и развиваме пазарната стопанска система. Ние ще продължим да правим прогрес в тези насоки. Скринингът се случва в предстоящият ритъм. Не разрешаваме политическите различия да стопират приближаването ни към Европейски Съюз. Процесът е почнал и няма да спре до влизането на РСМ в Европейски Съюз. Европейски Съюз е цел и няма друга опция, от нас зависи какъв брой бързо ще влезем там ", добави Димитър Ковачевски.

Върховният представител на Европейски Съюз приветства сполучливото председателство на Северна Македония на ОССЕ. Събеседниците се съгласиха, че то е асъдействало съществено за затвърждаването на позицията на страната в интернационалните рамки като градивен фактор за непоклатимост и съдействие.

Форумът на ОССЕ ще бъде потребен за Сергей Лавров

Тази позиция изрази дипломатът на Брюксел. Жозеп Борел акцентира, че срещата на ОССЕ е добра опция за съветският външен министър Сергей Лавров да чуе за какво Русия е наказана и изолирана.

„ Вашето решение да позволите на Лавров да взе участие е в сходство с нашата споделена цел да поддържаме многостранността жива. Това е добра опция за него да чуе за какво Русия е наказана и изолирана и по-късно ще може да се върне в Кремъл и да каже на господаря на Кремъл, че ОССЕ и Европейски Съюз остават единни в осъждането на противозаконното и нападателно държание на Русия ", сподели Борел на Ковачевски.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се организира 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) или така наречен Съвет на министрите. Форумът се реализира в изискванията на тежка интернационална обстановка, на която сме очевидци през последните години.

ОССЕ е междуправителствена конструкция със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и съдействие в Европа (КССЕ) през 1975 година Понастоящем е формирана от 57 страни от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 милиарда души население, в това число България. Функциите и задачите на ОССЕ на хартия са ясно обрисувани - попречване на спорове или ходатайство за реализиране на мир, надзор над въоръженията, отбрана на правата на индивида, независимост на печата и почтени избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР