Конституционната реформа бе акцент в срещата на министър с посланиците

...
Конституционната реформа бе акцент в срещата на министър с посланиците
Коментари Харесай

Министър Славов представи конституционната реформа пред трима скандинавски посланици

Конституционната промяна бе акцент в срещата на министър с посланиците на Дания Йес Брогорд Нилсен, на Финландия Кристиина Кувая-Ксантопулос и на Швеция Катарина Рангнит.

И тримата посланици обявиха воля за поддръжка за приемане на България в Шенген и дефинираха като „ извънредно окуражаващи “ стъпките, подхванати от държавното управление дотук.

На срещата участваха също зам.-министърът на правораздаването Юлия Ковачева и началникът на кабинета на министъра доктор Борислав Ганчев.

Доц. доктор Славов акцентира предлаганата промяна в областта на правосъдната власт, в това число основаването на два обособени съвета – един за съдиите и различен за прокурорите и следователите. Като болшинството от членовете в Прокурорския съвет към този момент ще се избират от Народното събрание, което ще е и тип надзор върху основния прокурор. Министърът на правораздаването открои също и концепцията за разширение на достъпа до Конституционния съд, посредством въвеждане на директната конституционна тъжба от жители и предоставяне на право на всеки съд да сезира Конституционен съд.



Включването на жителите е знаково за промяната, посочи той.

Доц. доктор Славов се спря и на препоръчаните промени при конституирането на служебните държавни управления, тъй че да се постави завършек на едноличните решения на президента за тях.

В отговор на въпроси на посланиците министърът съобщи, че следва окончателното приемане от Народното събрание на новия закон за противопоставяне на корупцията, предусещащ основаването на нова самостоятелна антикорупционна комисия с проверяващи функционалности.

Не на последно място беше разисквано оказаното подпомагане от страна на Министерството на правораздаването по отношение на разгръщането на активността на Европейската прокуратура в България. Понастоящем следва завършване на ремонта на постройката на ул. „ Раковска “ 134, а от страна на българската прокуратура е декларирана подготвеност за основаване на положителен климат на работа в структурите на EPPO в България.

Като значими за обществото бяха регистрирани признатите промени против домашното принуждение у нас, като тематиката евентуално ще бъде сложена на разискване на последваща среща с посланиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР