Конституционната процедура приключи, президентът Румен Радев връчи третия мандат на

...
Конституционната процедура приключи, президентът Румен Радев връчи третия мандат на
Коментари Харесай

Главчев трети на консултациите при Радев

Конституционната процедура завърши, президентът Румен Радев връчи третия мандат на Има Такъв Народ, които задържаха досието няколко секунди и по-късно му я върнаха – празна. Предсрочните избори към този момент са сигурни, само че не и това кой ще заеме поста длъжностен министър председател след новите правила, залегнали в конституцията.

От сряда кръгът със „ обвинени “ министър-председатели се стесни и от 10 стана 8.  Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка на фона на съмнения, че точно тя ще бъде определена. А самият омбудсман Диана Ковачева пък беше определена за арбитър в Страсбург, тъй че няма по какъв начин да оглави служебно държавно управление. Остават разновидностите ръководител на Народното събрание в лицето на Росен Желязков, ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев. Заместникът му Горица Грънчарова-Кожарева, която в този момент се спряга за подобаваща, както и другият заместител – Тошко Тодоров.  Друга алтернатива е гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев или заместниците му – Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков.

Румен Радев разгласи, че стартира съвещания с всички вероятни служебни министър председатели в идващите 10 дни, което значи, че се стреми към датата 8-9 април за назначение на длъжностен кабинет. Това ще разреши провеждането на избори 2 в 1 на 9 юни дружно с европейските. „ Днес, на следващия ден, в случай че се наложи и в почивните дни ще организираме срещи. Отложил съм и наситената си интернационална стратегия за идващите 10 дни, която включваше посещаване на непознат президент и мои публични визити в чужбина “, съобщи Румен Радев.

Срещите му с първите имена в листата с евентуални министър председатели започнаха през днешния ден по обяд. Първи в президентството се яви Росен Желязков, който обаче доста бързо и без коментар, излезе през непряк вход на „ Дондуков “ 2 след диалог с президента.

Втори в 13:30 часа влезе шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

„ Не е далновидно и не е добра концепция да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси “, съобщи на излизане от президентството Радев.

„ Има етичен кодекс и правила на Европейската централна банка, които не разрешават на шефове и подуправители да заемат политически постове “, сподели Димитър Радев.

Последен за през днешния ден в президентството влезе Димитър Главчев. Председателят на Сметната палата обаче резервира безмълвие пред медиите на излизане от президентската институция.

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента да не избира за длъжностен министър председател нито ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, нито ръководителя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

„ Няма да е красиво и по тази причина го апелирам да не го прави, в случай че е допустимо “, съобщи Борисов. „ Ние управляваме, откакто сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата страна “, сподели още водачът на ГЕРБ.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР