Константинос Морфис е роден през 1384 г. в Трикала. За

...
Константинос Морфис е роден през 1384 г. в Трикала. За
Коментари Харесай

За втори път в Никопол мощи на светци лекуват

Константинос Морфис е роден през 1384 година в Трикала. За да не бъде взет от турците във войската на Баязид I, оставя майка и седем братя и се замонашил с името Ефрем в Ставропигиалната обител “Благовещение на Пресвета Богородица”. Тя се намира до селището Неа Макри в Гърция. През 1424 година турците изклали всички духовници от манастира.

Ефрем отсъствал и по този начин се избавил. Когато се върнал, погребал телата на духовниците. На 14 септември 1425 година турците още веднъж нападнали манастира. Заловили го и го изтезавали осем месеца и половина. Били го, унижавали го и го провесили на дърво надолу с главата. Приковали го с пирони и го намушкали с дебело запалено дърво. Монахът умрял на 5 май 1426 година

След 524 години станало знамение. На 3 януари 1950 година на игуменката на същия манастир - монахиня Макария, й се явило съновидение. Явил й се духовник Ефрем и споделил: “Родих се на 14 септември - денят на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен”.

В същото време в манастира вървял ремонт. Игуменката помолила строителните служащи да копаят на посоченото й в съня място. На метър и седемдесет разкрили мощите на светеца. Сега те се пазят в манастир. Хиляди се стичат за помощ и излекуване от всички балкански страни.

Монах Ефрем е канонизиран за светец през 2011 година Паметта му се чества на 5 май, когато е починал в страшни страдания, и на 3 януари, когато са открити мощите му.

Св. Ефрем Нови вълшебник е един от небесните лекари на болната ни ера. Помага на слепи, психологично заболели, парализирани, на всички, които имат потребност от него. Вярваме или не, чудеса се случват и ще се случват, в случай че се помолим пред иконата му и имаме вяра в него.

Николинка ХРИСТОВА
/вестник "Над 55 "/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР