Консорциум Соф Кънект с водещ партньор парижкия фонд Меридиам Ийстърн

...
Консорциум Соф Кънект с водещ партньор парижкия фонд Меридиам Ийстърн
Коментари Харесай

Соф Кънект взе концесията за летище София

Консорциум " Соф Кънект " с водещ сътрудник парижкия фонд " Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС " и с присъединяване на оператора " Флугхафен Мюнхен " е предпочетен за концесионер на летище София, разгласи през вчерашния ден министърът на превоза Росен Желязков. При отварянето на офертите преди два месеца френско-германският консорциум се обрисуваше да заеме трето място по критерия за чист размер на препоръчаното концесионно заплащане за страната. Според всички останали критерии за оценка обаче офертата му е получила най-високата оценка от 86,12 точки от 100 вероятни. Фондът " Меридиам " е основан в Париж и влага в инфраструктурни планове в Европа, Северна Америка и Африка, а " Флугхафен Мюнхен " ръководи летището в Мюнхен.

Те предложиха годишно концесионно заплащане от 24,54 млн. евро, или 32% от размера на общите доходи от всички действия за настоящата година. Очерталият се при подаването на офертите любимец - френско-турският консорциум " Ей Ди Пи/ТАВ ", даде най-високото годишно концесионно заплащане от 32,82 млн. евро, или 42,8% от размера на общите доходи от всички действия за настоящата година и втора по мярка инвестиция в развиването на летището в идващите 35 години.

От " Соф Кънект " показаха амбициозна тактика за развиването на летището и растежа на пасажерите, която ще бъде осъществена в четири етапи. През първата е планувано увеличение на пасажерите до 8,8 млн. до 2022 година Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за коли. Втората фаза на плана им планува увеличение на пасажерите до 12,3 млн. до 2030 година Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиция в построяването на нов, трети терминал от 608 млн. евро. Третият терминал ще бъде ситуиран на към 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пасажерите, а не по-ръкав поради желанията на нискобюджетните самолетни компании. Ще бъде издигнат и нов паркинг за 1459 автомобила. През третата фаза на развиване е планувано броят на пасажерите да нарасне до 14,5 милиона до 2035 година Заложено е новият терминал да бъде уголемен с още 10 местостоянки, а най-старият терминал 1 да се трансформира в карго летище.

През последната, четвърта фаза ще продължи разширението на третия терминал, а пасажерите ще се усилят до 18 млн. през 2040 година Новият терминал и реконструкцията ще се извършват от колегата на " Меридиам " - австрийската " Щрабаг ", която е добре известна на българския пазар. Компанията взе участие в построяването на втория терминал на софийското летище и имаше много проблеми с стартирането му в употреба, в това число се стигна до правосъдни искания сред " Щрабаг " и страната.

" Соф Кънект " дава обещание още летищните такси да останат " конкурентни ", както и да изградят авиационна академия за образование на фрагменти. Техен финансов съветник е " УниКредит ". Консорциумът заявява, че може да набере над 420 млн. евро външно финансиране от интернационалните финансови корпорации и банки, както и да ангажира 130 млн. евро личен запас за вложения в летище София.

Както е известно, Българска социалистическа партия се разгласи против концесията на най-голямата аерогара у нас с претекста, че по този начин се заплашва националната сигурност. Нейният сигнал по въпроса бе отритнат от прокуратурата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР