Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор Мюнхен е предложен на

Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор Мюнхен е предложен на ...

Френско-германският консорциум Соф Кънект“ взема летище София.


Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор Мюнхен е предложен на министъра на транспорта Росен Желязков за сключване на договор за концесията на летище София. Това мотивирано решение  е било прието от Желязков, след като коносрциумът е класиран на първо място от петимата кандидати с 86,12 точки от общо 100.

На второ място е класиран консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС с 80,31 точки.

На трето място е класиран Фрапорт България с 80,19 точки. 

 Макар неговото предложение да се очертаваше на трето място като чист размер на предложеното концесионно възнаграждения за държавата, като дял от бъдещите приходи то беше на второ място и офертата му е получила най-високата оценка от 86,12 точки. Фондът "Меридиам" е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка, а "Флугхафен Мюнхен" управлява летището в Мюнхен. Те предложиха годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година.  

Очерталият се при подаването на офертите фаворит - френско-турският консорциум "Ей Ди Пи/ТАВ" даде най-високото годишно концесионно плащане от 32,82 млн. евро. 

Желязков не намира основание за връщане на предложението на експертната комисия, нито за връщане на цялата процедура и от днес този консорциум е избран за концесионер на гражданското летище София, което е публично-държавна собственост.

Според министъра и петте оферти са изключително добри и всеки е можело да бъде победител. Трима от участниците са получили максималния брой точки за техническото си предложение, което обхваща общ план за развитието на летище София, бизнес план и предвиждания за бъдещото развитие. Офертите са били оспорвани и в техническата си част, но решаващо за избора са били не само финансовите постъпления, които ще се генерират, но и плановете за развитието на летището като пътникопоток и като развитие на София.

„Трябва да убедим инвеститорите в добрата инвестиционна среда в България и в умението си заедно с международните финансови институции да провеждаме процедури“, каза Желязков и напомни, че консултациите са направени със Световната банка и Международната финансова корпорация.

При концесията се търси най-добрия партньор за държавата и ще се предостави услуга, която е с хоризонт извън периода на концесията. Държавата ще помага с инвестиции в инфраструктурата, които ще бъдат също публично-държавна собственост.  Надявам се в най-скоро време да има участник с влязъл в сила договор.

Обжалване в КЗК може да има в рамките на следващите 10 дни, а Върховният административен съд би следвало да се произнесе до месец, ако има оспорване на решението. 

Правителството очакваше да получи близо 4 млрд. евро от 35-годишната концесия на столичното летище, в която се включва и първоначалната сума, която концесионерът трябва да плати - около 600 млн. лв. 

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa Лeтищe Coфия e 3,9 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. Кoнцecиятa щe бъдe зa cpoĸ oт 35 гoдини. Идеята за концесия на Летище София беше възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г., когато транспортният министър тогава Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет. 

В края на юни 2018 г. Mиниcтepcĸият cъвeт разреши отново oтĸpивaнeто на пpoцeдypa зa ĸoнцecиятa нa Лeтищe Coфия.  Процедурата бе обявена за първи път от предишното правителство на Борисов с идеята значителна първоначална вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ. Тя обаче бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков през март 2017 г. с мотива, че не защитава достатъчно добре публичния интерес.

Позицията на БСП тогава бе категорично против процедурата. 

За да обяви отново процедурата, транспортното министерство използва консултантска помощ от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.
 

Източник: investor.bg