Консолидиране на изследователския капацитет и стратегическите научни области за България

...
Консолидиране на изследователския капацитет и стратегическите научни области за България
Коментари Харесай

R&D комплексът на ТУ – София вече генерира проекти, приложими за бизнеса


Консолидиране на изследователския потенциал и стратегическите научни области за България и за Техническия университет София (ТУ -София) е една от главните цели на основания Университетски научноизследователски комплекс (УНИК) в ТУ – София. Финансиран с 6,75 млн. лв. от Фонд „ Научни проучвания “, допълнение със лични средства на университета в размер на съвсем 7,21 млн. лв. комплексът включва модерна изследователска и научна инфраструктура за над 4,575 млн. лв. и нов сграден фонд за над 1,555 млн. лева, в това число нова пробна площадка за проучване на 14 технологии в региона на възобновимите енергийни източници (ВЕИ). Лабораториите в УНИК обгръщат посоки като микро и нанотехнологии и материали, енергийната успеваемост и виртуалното инженерство.

Събитието бе намерено от ректора на Техническия университет член кор. проф. дтн Георги Михов и проф. дхн Георги Вайсилов, шеф на Фонд „ Научни проучвания “. Официален посетител от страна на Министерството на образованието и науката бе Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката.



Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката.

„ Една от многочислените изгоди от основаването на УНИК е по-бързия трансфер на новаторски технологии, основани в лабораториите на университета към промишлеността в България, а и в чужбина. Освен това развиваме докторанското учебно заведение, което основава теоретичен и проучвателен капацитет както за университета, по този начин и за цялата българска промишленост и трансформирането й в стопанска система, основана на знанието “, съобщи проф. Камен Веселинов, един от ръководителите на плана.

 проф. Камен Веселинов, един от ръководителите на плана.

проф. Камен Веселинов, един от ръководителите на плана.

ТУ – София е главен реализатор на плана УНИК, само че в директно асоциирани участници в него са също Българска академия на науките посредством Институтът по механика и Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ), чийто експерти употребяват закупеното за техните проучвания характерно съоръжение. „ Развиваме интензивно и съдействието с два университета в Европа – този в Кардиф, Англия, и с немския в Карлсруе – който към този момент не е университет, а Технологичен институт на Карлсруе (подобен на MIT в САЩ), който сплотява университет и проучвателен център “, разяснява Веселинов.

Основните посоки на ТУ-София в УНИК включват „ Виртуално инженерство и МЕМС “, „ МЕМС, микро- и нанотехнологии “, „ Енергийно рекупериране “, „ Нови материали и наноструктури “ (съвместно с ХТМУ), „ ВЕИ и енергийна успеваемост “, „ Комуникационни технологии “ и докторантското учебно заведение. За „ ВЕИ и енергийна успеваемост “ са изразходвани 32% от средствата, за направление „ Виртуално инженерство и МЕМС “, още 21%, а 16% от бюджета на плана е за нови материали и наноструктури. Над 67% от разноските по плана са вложения в инсталация и съоръжение, а 15% от бюджета е за сграден фонд, изясни Веселинов.

Изцяло е реновиран блок 8 на ТУ-София и е построена пробната площадка за ВЕИ. „ За реализиране на интердициплинарен синергиен резултат е основана среда за използване на най-модерните способи и подходи за виртуалното инженерство, висок клас технологии за физическо прототипиране, за развиване на нови материали и наноструктури, микро/нано измервания, мониторинг и валидиране в региона на енергийната успеваемост и ВЕИ “, добави ръководителят на плана.

 проф. Никола Калоянов.

проф. Никола Калоянов

„ Сградата на блок 8 е с съвсем нулево енергийно ползване, така наречен „ пасивна постройка “, като употребява най-новите технологии като отопление и изстудяване с термо помпа. В тази постройка се намират 18 научноизследователски лаборатории “, изясни проф. Никола Калоянов.

Проектът УНИК и разгърнатите огромни действия в лабораториите са довели до над 433 изявления (277 от които в чужбина, 73 от тях с импакт фактор и индексирани в базите Scopus и Web of Science). Подадени са 8 поръчки за патенти за изобретения, има и още два регистрирани потребни модела и един патент. В научните посоки на плана са зачислени още 19 нови докторанти, 6 докторанти сполучливо за защитили, има и един лекар на науките, добави Веселинов.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР