Консолидираната печалба (след данъчно облагане) на Банковата група ОТП възлиза

...
Консолидираната печалба (след данъчно облагане) на Банковата група ОТП възлиза
Коментари Харесай

Печалбата на Банковата група ОТП расте с 60%

Консолидираната облага (след данъчно облагане) на Банковата група ОТП възлиза на 1.3 милиарда евро за предходната година, като отбелязва годишен растеж от 60%, оповестяват от кредитната институция. До огромна степенфинансовият резултат  е повлиян от макроикономическата конюнктура в изискванията на КОВИД-19 и ниската доходност през 2020 година, която е база за годишното съпоставяне.

Относителният дял на облагата на дъщерните сдружения отвън Унгария се усилва и към края на предходната година съставлява 51 на 100.

Българското дъщерно сдружение „ Банка ДСК “ за същия интервал регистрира позитивен финансов резултат в размер на 208 млн. евро, който е близо 15% условен дял от общата облага на Банкова група ОТП. По този метод тя резервира лидерското си място измежду дъщерните сдружения отвън Унгария.

Също по този начин, всички останали дъщерни сдружения усъвършенстват своите финансови резултати по отношение на спешната 2020 година, като се изключи ОТП Черна гора, което регистрира позитивен финансов резултат, само че по-нисък по отношение на същия интервал на 2020-а.
Общите доходи на Банкова група ОТП за предходната година възлизат на 3.6 милиарда евро, като записват годишно нарастване от 12% макар затруднената икономическа конюнктура. Паричните приходи от такси и комисионни, като едно от главните пера в приходите, също се усилват - с 12% (спрямо година назад). „ Банка ДСК “ също регистрира растеж на паричните приходи - със 7% по отношение на 2020-а.
Текущите разноски на Банкова група ОТП за предходната година са на стойност 1.8 милиарда евро и усилват своето равнище с 3% по отношение на 2020-а. Похарчените средства за амортизация на кредитни експозиции, повлияни от макроикономическата среда и КОВИД-19 рецесията, понижават с 61% на годишна база. Разходите за личен състав в Банкова група ОТП обаче са се повишили на годишна база /с 9%/. „ Банка ДСК “ понижава своите настоящи разноски с 6% по отношение на 2020-а.
Редовните (обслужвани) кредитни експозиции на всички сдружения в Банкова група ОТП се усилват на годишна база. С най-голямо годишно нарастване на кредитния портфейл регистрират сдруженията в Украйна, Унгария, Русия и България (+41%, +19%, +18% и +11%, респективно). Корпоративните клиенти, като един от главните сегменти в кредитния портфейл, означават най-голям годишен растеж от 19%, следвани от ипотечните заеми (+15%), потребителските заеми (14%) и лизинга (+11%).
Нередовните (необслужвани) кредитни експозиции (по МСФО) на Банкова група ОТП обаче понижават своя условен дял от общия портфейл и към края на декември предходната година са 5.3% (намаляват с 40 процентни пункта по отношение на декември 2020 г.).

Депозитната база на Банкова група ОТП регистрира забележителен годишен и тримесечен растеж (16% и 5%, респективно). Клиентските депозити на Банка ДСК също записват годишен и тримесечен растеж, въпреки да бъдат по-ниски (съответно по 4% и 1%).

OTP Group е водеща банкова група в Централна и Източна Европа. В единадесет страни тя обслужва 16.3 млн. клиенти с необятна гама от финансови артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР