Консервиране на арония по 5 лесни начина. Аронията е удивително

...
Консервиране на арония по 5 лесни начина. Аронията е удивително
Коментари Харесай

Консервиране на арония по 5 лесни начина

Консервиране на арония по 5 лесни метода. Аронията е изумително непретенциозна и доста продуктивна просвета. Освен това плододава щедро всяка година, а реколтата единствено от два или три добре развити растения се мери в кофи.

Не можете да ядете прекомерно доста прясна арония: тя е много стипчива и не се разграничава по наслада. Но в това време аронията има доста потребни свойства , тъй че не би трябвало да я пренебрегвате. Освен това цялото това благосъстояние не е толкоз мъчно да се трансформира в многообразие от вкусна зимнина.

Има доста способи за обработка на узрялата годишна продукция от арония. Сега ще разгледаме единствено няколко от тях. Надяваме се те да ви бъдат задоволителни!

1. Сушене и заледяване на арония

Методът е по-лесен, в сравнение с можете да си визиите. Всичко, от което се нуждаете, е да изберете плодовете, да премахнете развалените, да премахнете дръжките и всички типове боклуци и по-късно да ги разстелете върху подобаващи мрежи за сушене.

Ако фризерът е ангажиран от други плодове, зеленчуци, гъби – то сушенето е най-подходящия за вас способ. След като зрънцата от арония се изсушат добре, би трябвало да ги сложите в хартиени пликове. Когато желаете да ги употребявате, накиснете ги в купа с вода за през нощта. Стават като нови!

Замразяването е още един супер подобаващ способ за уместно предпазване на арония. Просто поставете почистените зрънца от арония в найлонови пликове и ги наредете във фризера. Правете по-малки порции, тъй че да ви бъде по-лесно при топене. Преди приложимост единствено ги натопете в хладка вода за 1 час. Няма да познаете, че това не са преди малко набрани плодове!

А по какъв начин да употребявате изсушените или замразени плодове на аронията? Имате много разновидности: прибавете към чай, направете компот, направете смес, лечебни отвари и запарки. Можете даже да извършите сладко от арония . С една дума, сушенето и замразяването са чудесни способи да запазите аронията за зимата, в случай че няма време да приготвите нещо от нея тъкмо в този момент.

2. Компоти – уместно консервиране на арония

Правенето на компот ат арония също е елементарен и много бърз метод за прибиране на реколтата. От арония може да се направи компот без никакви добавки; от ябълки, круши или сливи с арония (в случайни пропорции); от арония с малини или шипки.

Може да приготвите всевъзможни компоти с повсеместен захарен сироп : 0,5 чаши захар на 1 литър вода . Просто подредете обелените и добре измити плодове в готови буркани. Залейте ги с врящ сироп и завинтете крепко капачките на бурканите, обърнете ги надолу с капачките и ги покрийте с одеяло. Когато изстинат са подготвени за нареждане в избата.

Има и по-трудни предписания за тези, които обичат кулинарните опити. Ето няколко образеца тук !

3. Сок от арония за зимата – апетитен и потребен

Най-лесният и бърз метод е да приготвите сока в сокоизстисквачка. Също по този начин може да комбинирате сок от арония и ябълки. Има избор, просто би трябвало на човек да му се занимава.

За да извършите сок от арония – смелете обелените и измити плодове в месомелачка или в кухненски робот. Загрейте получената маса и задръжте при температура от +60…+70 градуса за 10-15 минути. Добавете вода в размер на 3/4 чаша на кг плодна каша, разбъркайте и по-късно изстискайте сока.

Прецедете го през няколко пласта марля, загрейте до +75…+80 градуса, прецедете още веднъж. След това оставете да заври, варете 2-4 минути и изсипете в готови буркани. Пастьоризирайте при +85 градуса: за буркани от 0,5 литра – 15 минути, 1 литър – 20 минути.

4. Тинктури, ликьори и вино – консервиране на арония

Тинктурата се подготвя по обикновен метод. Напълваме трилитров буркан с почистени плодове, прибавяме захар на усет и наливаме водка – тя би трябвало да покрие изцяло плодовете (ще са нужни към 1,5 литра). Затваряме съда с капачка, разклащаме добре, с цел да смесим всичко, слагаме го на мрачно място (например в килера). И забравяме.

Когато си спомним за тинктурата (по-добре е това да стане не по-рано от месец) – вадим буркана, отцеждаме и прецеждаме тинктурата. Готови сме! През зимата, когато към този момент няма пресни плодове, тинктурата се подготвя от сушени (разбира се, в този случай не е належащо да пълним буркана до върха) или замразени – става известно не по-лошо.

С виното също няма особени компликации. Може да се направи както от сок, по този начин и от цели плодове. Добре е да смелем суровината. След това прибавяме захар (около кг на кофа смлени плодове), разбъркваме, затваряме капака, оставяме да ферментира. Разбъркваме един път дневно.

След 3-4 дни, когато сокът е добре обособен от пулпата, го изсипваме в бутилка, под ръкавица. На този стадий опитваме „ полуготовия артикул “ и, в случай че е належащо, прибавяме захар и вода (или не го прибавяме – това е креативен процес). Когато дейната ферментация спре, изцеждаме виното от утайката и го слагаме в мазето. След избистряне още веднъж деликатно отцеждаме, прецеждаме и бутилираме.

Има още по-лесна рецепта за вино от арония:

Почистете и изплакнете плодовете, поставете в стъклен съд, поръсете със захар, залейте с топла вода. За 4 кг плодове ще са нужни 300 г захар и чаша вода. Затворете съда с похлупак или поставете ръкавица. Поставете за един месец на мрачно място, като съдът би трябвало да се разклаща всекидневно. След един месец готовото вино се отцежда, прецежда се, при нужда се прибавя захарен сироп на усет и се бутилира.

5. Консерви и конфитюри – консервиране на арония

Подобно на компотите, конфитюрите могат да се подготвят единствено от арония или можете да я смесите с други горски плодове или плодове. Класически – сладко от ябълки и арония, пропорциите са случайни, на усет. Например по този начин: сладко от арония и ябълки.

Ябълките се смилат дружно с плодовете в кухненски робот и се варят със захар (1:1 или малко по-малко). Ако такава маса се вари по-дълго, получавате конфитюр. Ето още една забавна рецепта за сладко:

Сладко от арония и дюли – за 1 кг плодове от арония са нужни 400 г дюля, 1-1,5 кг захар и чаша вода. Към добре измитите плодове се налива вода и се вари под похлупак на слаб огън. Добавете захарта и варете още 5-10 минути, като бъркате непрестанно, с цел да не загори. Добавете ситно нарязана дюля и гответе до омекване.

Ако към момента нямате арония в градината, време е да засадите. Ето по какъв начин да отглеждаме арония в градината и защо да я употребяваме !


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР