Консервативно позиционирани общественици скочиха в защита на проф. Михаил Мирчев

...
Консервативно позиционирани общественици скочиха в защита на проф. Михаил Мирчев
Коментари Харесай

Консерватори защитиха Михаил Мирчев

Консервативно позиционирани общественици скочиха в отбрана на проф. Михаил Мирчев и неговия курс " Социална работа с етногрупи ". В отворено писмо, разпратено и до медиите от Кристиян Шкварек, началник представителството на групата на ЕКР в България и претендент от Оперативна програма на последните избори за евродепутати, се изрича отпор против публикуваната позиция на " Студентско общество за тъждество към СУ ", в която се желае премахване на проф. Михаил Мирчев поради " тежки квалификации и тирада на омразата на расова и етническа основа " в курса му, който се чете и онлайн. Според Студентското общество за тъждество в лекциите си професорът пропагандира нацистки, фашистки, антисемитски и ксенофобски хрумвания и тези.

Подписалите отвореното писмо общественици се афишират изрично срещу настояването за премахване на проф. Михаил Мирчев и предизвестяват, че сходни дейности биха основали рисков казус, който ще проправи пътя за бъдещи чистки в университетските среди, обществената сфера и даже частния бизнес. Целта, съгласно отвореното писмо, е един академични учител да бъде обществено охулен, просто тъй като лекциите му не удовлетворяват политически правилна трактовка.

Традицията на университетското обучение изисква концепциите да бъдат оборвани с спор, а не посредством " подмолни дейности, клюки и доноси, цялостни с прилагателни без никакво мотивиране и ясна дефиниции ".

Подчертава се, че нападките против Мирчев с изключение на до уволнението му може да имат и трайни последствия в това число и всеобща автоцензура измежду университетските среди, а това би било пагубно за бъдещето на българското обучение и панорамата на актуалния научен живот в страната. Авторите на писмото предизвестяват и че към този момент сме очевидци на такива процеси в други страни, където фактологично правилното образователно наличие е сменено с политическо правилно такова, а дебатът в университетските среди е бил непоправимо сакат. У нас този развой се управлява от " избран сегмент, подсилен от неправителствени организации с задгранично финансиране ", а в последното време " поставя все по-големи и шумни старания да го наложи като единствената такава - да заглуши инакомислещите, да ги остракира професионално и обществено и да разчисти обществения живот от тях ".

В отвореното писмо се приканва: " В момента на родна територия следим генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която би трябвало да спрем в зародиш преди постепенно, само че несъмнено да ескалира до въвеждането на квоти, " тирада на омразата ", политически правилен новговор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и така нататък Всичко това, несъмнено, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма. "

В писмото си създателите желаят също по този начин да бъдат признати ремонти в Правилника за устройството и активността на СУ, които " да пазят академичната общественост от дискриминация, принуждение, расизъм и сексизъм " и да се приложат ограничения по " изкореняването " на тези феномени, с цел да се подсигурява, " че сходен вид наличие няма да бъде толерирано ".

Те приканват ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието господин Красимир Вълчев да не се поддават на необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на обществения спор, а надлежно и на обществената тъкан на обществото. " Ваше обвързване е да не позволите академичната среда да бъде подчинена на шепа прогресивни идеолози и тяхната догматична нетърпимост към особеното мнение и тоталитарно гонене на изповядващите го, а да съхраните функционалностите ѝ като средище на свободомислие и достолепие. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР