Консервативният блок Христиан-демократически съюз/Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) започна предварителни преговори за

...
Консервативният блок Христиан-демократически съюз/Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) започна предварителни преговори за
Коментари Харесай

Преговорите за нов кабинет на Меркел вече са в ход

Консервативният блок Христиан-демократически съюз/Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) стартира предварителни договаряния за образуване на ръководеща коалиция " Ямайка” (по партийните цветове на ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и " зелените” – черно, жълто и зелено, същите като в знамето на Ямайка). Представители на ХДС/ХСС отпред с Меркел започнаха в 12:00 ч. (13:00 ч. българско време) среща с делегация на СвДП. По-късно през днешния ден – към 16:30 ч., ще има обособена среща на консерваторите с преговорен екип на партията на " зелените”, съобщи БГНЕС.

В четвъртък изискванията за вероятното си присъединяване в обединението ще обсъдят между тях СвДП и " зелените” Накрая – на 20 октомври, ще има обща среща на ХДС, ХСС, СвДП и " зелените”. Наблюдателите са единомислещи, че договарянията ще бъдат прекомерно комплицирани. Не е изключено съдружното съглашение да бъде подписано чак следващата година.

Разногласия сред партиите провокират миграционната политика, финансовата и данъчната политика, въпроси по опазването на околната среда и бъдещето на енергетиката. На 8 октомври ХДС и ХСС се договориха за обща линия по въпроса за миграцията и се споразумяха да лимитират притока на мигранти до ниво на не повече от 200 000 души годишно. Но тъкмо тази точка ще срещне яростна опозиция от страна на " зелените”, които се афишират за по-мека миграционната политика и събиране на членове на разграничени фамилии на бежанци в Германия.

По-рано Меркел съобщи, че договарянията ще продължат " доста седмици”. Позициите на ХДС до известна степен отслабнаха след предварителните районни избори в провинция Долна Саксония на 15 октомври, където завоюваха социалдемократите, а ХДС означи най-слабия си резултат във федералната провинция. Натискът върху Меркел в личната й партия също се усилва.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР