Нова предизборна реклама от управляващата партия в Полша представя германския канцлер в неблагоприятна светлина

...
Консервативната управляваща партия в Полша разкри нова предизборна реклама, която
Коментари Харесай

Консервативната управляваща партия в Полша разкри нова предизборна реклама, която представя германския канцлер Олаф Шолц в неблагоприятна светлина

От Associated Press, 11 септември 2023 г., 8:42 ч. Избори.

В новия рекламен клип партийният лидер Ярослав Качински се преструва, че отхвърля призива на Шолц, предлагащ Полша да повиши възрастта за пенсиониране, което е една от темите на гласоподавателя референдум, който се провежда едновременно с изборите.

Въпросът е насочен към основната опозиционна партия Гражданска платформа и нейния лидер Доналд Туск, бивш полски премиер и президент на Европейския съюз, който беше в добри отношения с Германия. Гражданска платформа вдигна възрастта за пенсиониране преди Право и справедливост да дойде на власт.

На мястото Качински говори по мобилен телефон и казва на мним служител на германското посолство във Варшава: „Моля, извинете се на канцлера, но това ще бъдат поляците кой ще реши въпроса (възрастта за пенсиониране) на референдума. Туск вече не е тук и тези практики приключиха.“ Преструва се, че затваря.

Жестът предполага, че Туск е следвал предложенията на Германия като министър-председател на Полша и че сегашното националистическо правителство не е под външно влияние. Гласоподавателите на "Право и справедливост" включват по-възрастни хора, които може да изпитват неприязън към бруталната окупация на Полша от Германия по време на Втората световна война.

Не беше ясно дали партията е информирала германското посолство, че ще бъде включена в негативна реклама на кампанията. Пресслужбата на посолството заяви, че не коментира „текущия вътрешнополитически дебат в Полша“.

„Германия и Полша, като партньори в центъра на Европа, носят обща отговорност за добросъседските отношения и за положително трансгранично и европейско сътрудничество“, се казва в имейл до Асошиейтед прес от пресслужбата на посолството.

Правителството на Туск провокира негодувание през 2012 г., когато повиши минималната възраст за пенсиониране на 67 години, заявявайки, че в противен случай пенсионната система ще бъде претоварена.

След като дойде на власт през 2015 г., Право и справедливост намали възрастта на 60 за жените и 65 за мъжете, но в същото време насърчи хората да работят по-дълго, за да има право на по-високи пенсии. Правителството също е похарчило много за социални програми и отбрана.

Предстоящият референдум ще попита полските избиратели дали подкрепят увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР