Консенсусът за твърдата позиция на германското правителство спрямо Русия е

...
Консенсусът за твърдата позиция на германското правителство спрямо Русия е
Коментари Харесай

В Германия се появяват критични гласове срещу твърдата позиция към Русия

Консенсусът за твърдата позиция на немското държавно управление по отношение на Русия е подложен на напън поради възходящите терзания за скока в цените на силата и за евентуалния дефицит на газ през идния зимен отоплителен сезон. Социологическите изследвания демонстрират, че над две трети от германците към момента поддържат глобите против Москва поради нашествието в Украйна, само че към половината считат, че те вредят повече на Германия, в сравнение с ръководството на Владимир Путин.

До този миг всички водещи партии - от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и неговите съдружни сътрудници - " Зелените " и Партията на свободните демократи, до опозиционния Християндемократически съюз (ХДС), поддържат западната безкомпромисност към дейностите на Кремъл. През последните седмици обаче някои консервативни представители показват песимизъм по отношение на тази тактика, написа Reuters.
" Заплаха от стопански колапс "
Причината е, че към 50% от немските семейства разчитат на природния газ за отопление, а горивото съставлява също по този начин една трета от силата в индустриалния бранш. През последните години половината от този газ идва от Москва, само че от няколко седмици съветските доставки понижават и Берлин упреква ръководството на Путин, че употребява силата като оръжие против Европа. Това докара до решението на Европейски Съюз от тази седмица да утвърди ексклузивен проект за понижаване на потреблението.
Реклама
На този декор в Германия започнаха да се появяват сериозни гласове. " Цялата ни икономическа система е застрашена от колапс. Ако осъзнаем, че за момента не можем да се откажем от съветския газ, това ще бъде тежко, само че ще бъде действителността и ние би трябвало да действаме по отношение на този факт ", споделя консервативният министър председател на Саксония Михаел Кречмер. Той приканва войната в Украйна да бъде " замразена " и Европейски Съюз да упорства за мирни договаряния, което ще разреши възобновяване на доставките на природен газ и попречване на икономическия блокаж в Германия. Опонентите му обаче отвръщат, че по този начин ще бъдат легитимирани териториалните завоевания на Москва и съветските сили ще имат време да се прегрупират.
Руският държавен колос " Газпром " разгласи, че " Северен поток " ще работи единствено с 20% от потенциала Източник: Reuters
Като цяло терзанията от твърдата политика на Берлин по отношение на Кремъл са най-вече в някогашния комунистически изток на страната, който имаше по-силни връзки с Русия и е по-отчетливо обиден от стопански несгоди. Същевременно ХДС се разграничи от коментара на Кречмер, който не отразявал смяна в твърдата линия на групата във връзка с Москва. Все отново обаче представители на Християнсоциалния съюз (ХСС) - сестринската партия на ХДС в Бавария, показват сходни опасения, кодирани в изказванието, че " оръжията ще оказват помощ на Украйна по-бързо от глобите ".
Вероятност от протести
Дори в немското държавно управление признават за отрицателния резултат, който оказват върху страната глобите против Русия. Наскоро външният министър Аналена Бербок предизвести, че цялостно прекъсване на съветското газоподаване може да докара до протести.

Тази седмица Шолц даде обещание спомагателни помощи, с цел да се защитят най-уязвимите семейства и да се смекчи прекосяването на Германия през този сложен стадий. Правителството към този момент контракти два пакета от помощи за жителите и фирмите, както и ограничения за понижаване на потреблението на сила, в това число изключително финансиране за градежа на енергийно ефикасни здания.
Реклама Свързани публикации Цената на газа в Европа изригна до рекордните 225 евро/мВтч 27 юли 2022, 13:53 Европейската стопанска система се бори с изострен енергиен потрес 21 юни 2022, 09:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР