Конкурсите за предприемачи и стартиращи компании помагат на младите хора

...
Конкурсите за предприемачи и стартиращи компании помагат на младите хора
Коментари Харесай

Доц. д-р Тодор Ялъмов с коментар за възможностите за финансиране на младежкото предприемачество в България

Конкурсите за бизнесмени и започващи компании оказват помощ на младежите да се ориентират, да видят пътеката, по която би трябвало да преминат.

Защото от концепцията до приемането на финансиране пътят е в действителност дълъг. Понякога даже не е нужно да получиш финансиране. Често е задоволително да получиш менторска поддръжка, връзка с евентуален клиент и без финансиране. Конкурсът и критериите са съобразени с това кой къде се намира в виталния цикъл на предприемачеството. Това разясниха Мартин Гиков, изп. шеф и ръководител на Съвета на шефовете на Фонд на фондовете (ФнФ) и доцент доктор Тодор Ялъмов, зам.-декан „ Научноизследователска активност, нововъведения и планове “ на Стопанския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, в предаването „ Бизнес старт “ на Bloomberg TV Bulgaria.

Фонд на фондовете и Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ организират „ Национален конкурс за най-хубав юношески стартъп за 2022 година “ под патронажа на Министерство на нововъведенията и растежа. Основните му цели са да се насърчи младежкото предприемачество, да се осведомят младежите за опциите за финансиране на стартъпи, да се обучат в правенето на бизнес проекти и по какъв начин да показват концепциите си пред вложители. Допустими участници в него са всички студенти в български университети и младежи до 29-годишна възраст с новаторски бизнес хрумвания, в това число и небългарски жители със статут на непрекъснато пребиваващи в България.

„ Критериите за класиране са типичен за сходен вид надпревари. Те са дефинирани от фонд мениджърите сътрудници в състезанието – новаторска концепция, екип, в случай че има първообраз пазарно тестване. Но защото състезанието е отворен, без квоти, въпреки всичко ще има значение дали си на идейна фаза, дали си на стадий първообраз или си на идейна фаза, дали имаш първообраз или си във етапа на напредък и в действителност търсиш финансиране “, разяснява доцент доктор Ялъмов. „ В сходни състезания по-важното е да се построи доверие, което по-късно може да се осъществя в инвестиция и за това е значимо вложителите да познават бизнесмените, които в този момент аплайват, може би с идейна фаза “, добави гостът.

„ Както бизнесмените се борят за инвестиция, по този начин и вложителите се борят за качествените бизнесмени. Така че в случай че си задоволително добър бизнесмен, ти можеш да си позволиш да избираш кой да влага в теб “. „ Това е едно от нещата, които съгласно мен би трябвало участниците в нашия конкурс да разпознаят, че те също имат преговорна мощ и също могат да избират кой да влага в тях “, съобщи доцент Ялъмов.

Целият коментар можете да чуете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР