Конкурс на тема Кукерска маска ще се проведе за първи

...
Конкурс на тема Кукерска маска ще се проведе за първи
Коментари Харесай

Група асеновградчани предизвикват децата с конкурс за кукерска маска

Конкурс на тематика " Кукерска маска " ще се организира за първи път в Асеновград. Инициаторите провокират ученици на детските градини и възпитаници от 1-ви до 12-ти клас от всички асеновградски учебни заведения да покажат своята креативност и въображение. Участниците би трябвало да изработят истинска обичайната или ексцентрична кукерска маска, символизираща остарелия български бит. Децата ще бъдат разграничени на три възрастови групи: детска градина, начален курс и от 5-ти клас до гимназисти. Техниката и материалите за разработване на кукерските маски са по желание на участниците, като най-важно е творчество, което децата ще вложат, разяснява за Actualno.com Боян Алексиев - един от уредниците.
Той уточни, че главната цел е да бъдат обхванати колкото се може повече подрастващи. Идеята е те да се срещнат с обичая на кукерството, защото се допуска, че поради присъединяване си в състезанието децата ще преглеждат маски, ще разсъни ползата им към тематиката и това ще способства за развиване на въображението им.
Крайният период за включване в кукерската конкуренция е 07.03.19 година (четвъртък), като маските би трябвало да се оставят в отдел " Изкуство " на Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград. Победителите ще бъдат оповестени и наградени със алегорични награди на 11.03.19 година (понеделник). Изработените маски ще бъдат събрани в галерия, а специфична комисия ще дефинира най-сполучливите творби. Часът на събитието ще бъде оповестен в допълнение, обясниха основателите от " Карнавална група-Асеновград " и Градската библиотека в града. Конкурсът за кукерска маска предшества идния на Сирни заговезни (10.03.19 г.) карнавал в Асеновград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР