Конкретният повод за внезапната активизация е черната серия от тежки

...
Конкретният повод за внезапната активизация е черната серия от тежки
Коментари Харесай

"Три в едно" на четири колела

Конкретният мотив за неочакваната активизация е черната серия от тежки произшествия, чиято кулминационна точка беше обръщането на рейса на автомагистрала " Тракия " край Ихтиман, при което починаха шест души.

© Reuters Още по тематиката
Какво се предлага в плана за нов закон за пътните транспортни средства

Документът, който ще бъде обществено дискутиран в понеделник, планува механически досиета за колите и повече надзор над сервизи и търговци на авточасти втора употреба
21 апр 2018
Затегнете коланите, корупция на пътя

Преди половин година страната даде обещание, че ще следи за използването на колани в рейсовете. Днешната злополука на " Юнион Ивкони " сподели, че по-скоро не го прави
13 апр 2018
Тежка злополука с рейс лиши живота на 6 души

Обърналият се на автомогастрала " Тракия " рейс още веднъж е на " Юнион Ивкони "
13 апр 2018
Идва ли краят на гаражните сервизи

Предвижда се въвеждането на държавна регистрация за автосервизите. Пред гаражните работилници и огромните сервизи обаче ще бъдат сложени идентични условия
23 фев 2018
КАТ в ерата на електронното ръководство

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите
16 фев 2018
Този път слагаме завършек на злополуките, сподели Борисов още веднъж

Идеите за справяне с войната по пътищата още веднъж са инцидентни и без изчерпателен разбор
29 май 2017
Голямата промяна против корупцията в Министерство на вътрешните работи

Вътрешното министерство ще цифровизира санкциите в КАТ, ще оборудва пътните служители на реда с таблети, а охранителните - с камери
29 сеп 2015 Спомняте ли си по кое време за финален път сте чели Закона за придвижване по пътищата и правилника за използването му? Сигурно е било преди много години, най-вероятно когато сте се готвили за така наречен листовки, както е по-известен теоретичният изпит за шофьорска брошура. Е, напълно скоро евентуално ще се наложи съществено да си договарянията всичко това. А може би даже отчасти да го учите още веднъж.

Причината: вътрешното и транспортното министерство стремително се готвят напълно да пренапишат цялата нормативна уредба, регулираща придвижването по пътищата. Конкретният мотив за неочакваната активизация е черната серия от тежки произшествия, чиято кулминационна точка беше обръщането на рейса на автомагистрала " Тракия " край Ихтиман, лишила живота на шестима души. И не просто това – сегашният Закон за придвижване по пътищата ще бъде сменен от цели три нови нормативни акта, с които всички водачи в България очевидно най-малко на доктрина ще би трябвало отначало да се срещат.

Задаващата се " гражданска война " в пътната организация очевидно е в напреднала фаза и последните трагични събития явно просто са изиграли ролята на катализатор – предишния петък, 20 април, Министерство на вътрешните работи разгласява на уеб страницата си въпросните три проектозакона. Става дума за нов Закон за придвижването по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства. Те ще са на стадий публично разискване единствено още към седмица (до 4 май) макар всички уверения на вътрешния зам.-министър Красимир Ципов, че става дума " просто за хрумвания, които подлежат на разискване или отпадане ". След това макар обещанията за " още кръгли маси по тематиката " отрасловите ведомства процедурно имат формалното право да придвижат своите хрумвания към Министерски съвет и след това – към Народното събрание, защото " при изключителни случаи " срокът за публичните разисквания може да се свива от 30 на 14 дни. Вероятно тъкмо по тази причина по време на първата полемика, проведена от Министерство на вътрешните работи в понеделник, множеството неправителствени организации, имащи отношение към проблемите по пътищата, показаха неодобрение, че са имали прекомерно малко време да се срещнат с новите хрумвания за пътната регулация.

" Тризъбецът " на пътните управляващи

В този подтекст общото усещане на множеството специалисти по пътна сигурност, изразено на първото разискване, беше, че липсва някаква нова философия или модел, а просто другите текстове от съществуващия Закон за придвижване по пътищата в общи линии са разграничени на три. Основната забележима смяна е въвеждането на по-сурови наказания за някои типове нарушавания.

Практиката досега обаче по-скоро демонстрира, че завишаването на наказванията няма необикновен предпазен резултат. Така да вземем за пример по-сериозни санкции бяха въведени и от януари предходната година, само че статистиката за жертвите на пътя за последната година сочи, че броят на починалите е намалял единствено с трима души. " Има хора с 300 - 400 акта, фиша, наказателни постановления. Получават ги и не престават да си карат по същия метод. Няма мощ, която да ги накара да бъдат по-внимателни ", разяснява във връзка измененията Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия, пред NovaTV. В този подтекст новата нормативна уредба за придвижването по пътищата не дава отговор на по-важния проблем - по какъв начин по-суровите наказания да станат действително използвани и дали механичното им завишаване няма просто съществено да усили изискванията за корупция измежду правоприлагащите органи.

" Прочетох предлагането за нов Закон за придвижване по пътищата, в частта с административното наказване, връчване на наказателни постановления и фишове, електронни фишове, камери. С две думи – никаква промяна. Буквално текстовете са преписани от остарелия закон. И то текстове, които са омазани, безредни, неработещи и непокриващи 50% от хипотезите в действителния живот ", разяснява по този мотив Божидар Божанов, някогашен консултант по електронното ръководство към предходния вътрешен министър Румяна Бъчварова, в персоналния си блог. Божанов е IT експерт и един от хората, които безуспешно се пробваха да стартират промяна в КАТ посредством въвеждане на нови софтуерни решения. " Общо взето, законопроектът е преписване на остарелия закон, без да се отчетат проблемите с него, ниската събираемост, бъдещите потребности, опциите за по-ефективен надзор, удобството на жителите. Докато бях консултант, въпреки Министерство на вътрешните работи да не ми беше сектор, с сътрудника Величков написахме и оставихме законопроект за тази част с решения за всички тези проблеми. Сигурно се е изгубил в някой долап ", добавя той.

Три удара и си навън

Въпреки че не е доста ясно до каква степен това ще проработи без сериозна промяна на пътната полиция, може би най-радикалната концепция в нова нормативна уредба е отнемането на шофьорската брошура за три тежки прегрешения в границите на 24 месеца. Става дума за влезнали в действие наказателни постановления за седем типа нарушавания: каране в насрещното платно на автомагистрала или в спешната лента, шофиране с над 0.5 промила алкохол или след приложимост на опиати, превишаване на оптималната скорост в обитаемо място с над 50 км/ч., присъединяване в незаконни надпревари, прекосяване на алено и лишаване на преимущество на пешеходна пътека. След загуба на книжката осъденият водач ще би трябвало да мине курс и да се яви на изпит на общо съображение, като това не може да се случи по-рано от 2 години след налагане на глобата.

И тук обаче стои въпросът с успеваемостта на правоприлагането и увеличението на корупционния напън. Освен това, защото става дума за " влезнали в действие наказателни постановления ", най-вероятният резултат ще бъде лавина от обжалвания и задръстването на съдилищата с каузи за пътни нарушавания.

Въвежда се и краткотрайно лишаване на книжката в няколко хипотези. Така да вземем за пример пътният служител на реда ще може да вземе свидетелството за МПС на лидер, който " очевидно не дава отговор на медицинските и психическите условия " - нещо, което също отваря вратата за субективна преценка на правоприлагащите органи. Временно без брошура ще остават и тези, които са дали позитивна проба на дрегер за алкохол и би трябвало да минат кръвен тест, обвинените за нелицензиран транспорт на товари и пасажери, незаплатилите в период пътни санкции, както и чужденците с висящи санкции по този закон.

Друга наказателна мярка ще е краткотрайно прекъсване на колата от придвижване. Тя ще се постанова освен за механически неизправно МПС, само че и в случай че автомобилът се дава на пийнал водач, в случай че няма винетка, в случай че се употребява за нелицензирана таксиметрова активност, в случай че с него се кара с повече от 50 км/ч. над ограничаването или пък при присъединяване в незаконни автогонки.

Сблъсък " на две колела "

Парадоксално най-големи пристрастености към новата нормативна уредба на пътя провокираха наредбите, които се отнасят до придвижването на велосипедите и по-специално задължението на всички места да се носят каски и светлоотразителни жилетки. В момента велошлемовете не са наложителни, а жилетките – единствено при придвижване отвън обитаемоте места и нощем. Срещу концепцията се разгласи " Велоеволюция ", една от огромните неправителствени организации за популяризирането на колоезденето в безвредна градска среда. " Въвеждането на наложителни защитни средства за велосипедисти е подправена и неефективна грижа за сигурността от страна на държавните органи. Полезни биха били по-ясни правила и отговорности за велосипедистите, контролиране и улеснение построяването на велоинфраструктура и действителен непоколебим надзор по пътищата ", разясняват от " Велоеволюция ".

Според неправителствената организация няма страна в Европейски Съюз с предписание за наложително носене на каски и жилетки от велосипедисти постоянно и на всички места. Има сходни правила в единици страни, само че единствено за деца или единствено при извънградско каране на колело при избрани условия. " Каските и жилетките са потребни аксесоари и тяхната приложимост може да се предизвиква. Те обаче не могат да заместят нуждата от по-добре поддържани пътища и улици, велоалеи, нощно осветяване в обитаемоте места, ясно разпознаваеми пътни обстановки с вярна и поддържана маркировка ", обобщават от " Велоеволюция " и допълват, че съгласно статистиката в страните, въвели сходни ограничения, съществуването на каска парадоксално предизвика по-рисково държание на водачите по отношение на велосипедистите, тъй като ги одобряват за " по-защитени ".

В последна сметка обаче сериозният спор по трите нови пътни закона занапред следва. Остава да забележим дали вътрешното ведомство като водещо по тематиката ще съблюдава обещанието си да бъде отворено за хрумвания и сериозни оценки, като също по този начин се огледа в огледалото и даде малко по-честна оценка за своята роля в така наречен война на пътя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР