Конфликтът около полския Върховен съд се изостри вчера, когато героят

...
Конфликтът около полския Върховен съд се изостри вчера, когато героят
Коментари Харесай

Лех Валенса подкрепи магистратите, оспорващи съдебната реформа в Полша

Конфликтът към полския Върховен съд се изостри през вчерашния ден, когато героят от битката против комунизма Лех Валенса дойде да поддържа председателката на съда, отказваща да напусне поста си. Междувременно министър председателят упреква институцията, че държи на работа някогашни съдии комунисти, постановявали " срамни присъди ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пристигнал особено от Гданск, Лех Валенса се причисли нощес към стачкуващите, събрали се пред Върховния съд, " с цел да отбрани независимостта на правораздаването " в Полша, и даде обещание " да се връща " още веднъж и още веднъж, " в случай че потрябва ".

" Онези, които нарушават конституцията, са нарушители ", сподели някогашният президент, имайки поради ръководещата консервативна партия. " Ако създадем отстъпки за съдилищата, това ще продължи. Трябва да вършим всичко, с цел да защитим " самостоятелното правораздаване, продължи Валенса - нобелов лауреат за мир за 1983 година и някогашен началник на профсъюза " Солидарност ", дал значителен принос за рухването на комунистическия режим.

" С толкоз (демонстранти) няма да реализираме доста ", означи той и насърчи основателите да свикат повече хора. " Ние, патриотите, би трябвало да се сплотяваме ", прикани Валенса.

Вчера сутринта, приветствана от доста свои последователи, председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф пристигна на работа и води съвещание на колегиума, с което удостовери, че отхвърля да излезе в пенсия по реда на оспорваната правосъдна промяна в страната, подложена на критика и от Брюксел. Тя изясни за следващ път на конференция, че конституцията, определяща за нея шестгодишен мандат, има господство над закона, намалил пенсионната възраст за магистратите от 70 на 65 години, показва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР