Конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени (КОП26),

...
Конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени (КОП26),
Коментари Харесай

КОП26 в Глазгоу: Последен шанс за овладяване на климата

Конференцията на Организация на обединените нации, отдадена на битката с климатичните промени (КОП26), бе открита публично през днешния ден в шотландския град Глазгоу, съобщи ДПА.

Церемонията по откриването стартира с минута безмълвие в памет на жертвите на пандемията от ковид.

Председателят на КОП26 Алок Шарма в откриващото си слово акцентира какъв брой е значимо конференцията да означи прогрес към реализиране на задачите, избрани от Парижкото съглашение от 2015 година, в това число за ограничение на световното стопляне до най-много 1,5 градуса по Целзий по отношение на равнищата от прединдустриалната ера.

" Тази конференцията е последният ни най-хубав късмет да спазим задачата за стопляне от 1,5 градуса ", акцентира Шарма.

Във форума вземат участие представители на близо 200 страни, които в продължение на две седмици ще разискват по какъв начин човечеството към момента може да успее да овладее стоплянето на климата. Очаква се да участват към 25 000 души, в това число хиляди публицисти и климатични деятели.

Според учени възможностите за реализиране на задачите, заложени в Парижкото съглашение, постепенно се изплъзват. Планетата към този момент се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий и съгласно настоящите прогнози, основани на плануваните свивания на излъчвания през идното десетилетие, плануват стоплянето да доближи 2,7 градуса към 2100 година.

Хиляди деятели се стекоха в шотландския град Глазгоу за срещата за климата. Сред тях е и Грета Тунберг, която нощес дойде с трен от Лондон.

При слизането си на гарата обаче, тя беше обградена от сканидращи хора, които пробваха да пробият полицейския кордон, в опит да приказват с нея.

Стигна се и до конфликти. Полицията въпреки всичко съумя да проправи път на шведската активистка и да я ескортира до несъмнено място.

Протести под най-различна форма - от походи до стачки, от окупиране на здания до блокиране на пътища - са планувани и деятелите споделят, че техните акции на спокойно гражданско непокорство ще бъдат от съдбовно значение за изхода на сращата.

" Протестите са това, което ми дава вяра. Те са късмет да се чуят гласовете на хората, които са на първа линия за справяне с климатичната рецесия и изобличаване на корпорациите, да се каже истината какво в действителност се случва ", съобщи 18-годишната локална екоаткивистка Кат Скоторн за вестник " Обзървър ".

Хора от Европа, Африка и Азия се причислиха към английските деятели на митинг в събота по улиците на Глазгоу. По крайбрежията на река Клайд, където е конферентния център на срещата, деятели от придвижването OceanRebellion, облечени като русалки, обърнаха внимание на огромния резултат, който има индустриалния лов на риба за емисията на нездравословни газове.

Бързо топящ се хладилник е наименуван Глазгоу на града-домакин на срещата за климата

Британски учени кръстиха бързо топящ се антарктически хладилник на шотландския град Глазгоу, който е хазаин на тазгодишната среща на високо ниво COP26 за измененията в климата, за да привлекат публичното внимание към световното стопляне, оповестяват Асошиейтед прес и ДПА.

Няколко други безименни ледника, които се намират в Британската антарктическа територия, евентуално ще бъдат кръстени на градове, в които са провеждани значими срещи и конференции за климата или са подписвани съглашения - Женева, Берлин, Рио, Киото, Париж.

" Знаем, че в случай че продължим по настоящия път на излъчванията, вървим към стопляне с 2,7 градуса до края на века ", споделя Хедър Сели от университета на Лийдс, която следи ледниците посредством спътници. " Последствията от това за интензитета и честотата на събития като суши, наводнения, циклони и така нататък са ясни ", добави тя.

Учените са изследвали верига от ледници в западната част на Антарктида. Изследователите са разкрили, че пътуването им от сушата до океана се е ускорило приблизително с 25 % сред 1994 и 2018 година заради изменението на климата. За този интервал ледниците са изгубили 315 гигатона лед, допринасяйки за повишението на световното морско ниво.

Ледникът Глазгоу е дълъг 104 километра и с повърхност от 2630 квадратни километра е към 15 пъти по-голям от шотландския град, чието име носи

Папата прикани да молитва за триумф на КОП26

Папа Франциск прикани през днешния ден вярващите да се молят за триумф на КОП26 - среща от съдбоносно значение за бъдещето на планетата, с вярата тя да откри " ефикасни отговори " за бъдните генерации, съобщи Франс прес.

" Срещата на върха на Организация на обединените нации за климатичните промени, КОП26, стартира през днешния ден в Шотландия. Нека се помолим, с цел да бъдат чути викът на земята и викът на бедните ", съобщи духовният глава след молитвата " Ангел господен ".

Той прикани също така към молебствия, " с цел да може тази среща да даде ефикасни отговори, което значи да вдъхне и съответна вяра на бъдните генерации ".

Междувременно водачите, участващи в срещата на Г-20 в Рим, договориха през днешния ден като цел климатичното стопляне да бъде лимитирано на 1,5 градуса над прединдустриалните нива, оповестиха редица източници, близки до договарянията.

" Време е да действаме, да действаме дружно " против измененията на климата, пандемията от КОВИД и бедността, означи също папа Франциск в текст, публикуван през днешния ден от италианския в. " Кориере каузи сера ".

Във връзка с днешната " екологична рецесия " и " обществената рецесия (...), превърнати в смъртоносни от една здравна рецесия ", папата уточни в посланието си, че рецесиите са и " благоприятни условия, комфортни случаи да признаем и да извлечем поучения от грешките, осъществени в предишното ".

" Време е да мислим огромно, да преразгледаме своите цели (...) и да планираме бъдещето си отначало. Време е да действаме, да действаме дружно, време е ", заключи духовният лидер на 1,3 милиарда католици в целия свят. /
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР