Конференцията на крайната десница в Брюксел получи разрешение да продължи,

...
Конференцията на крайната десница в Брюксел получи разрешение да продължи,
Коментари Харесай

Забраната за Конференцията на крайната десница в Брюксел е отменена

Конференцията на крайната десница в Брюксел получи позволение да продължи , откакто възбраната на локални кмет Емир Кир беше анулирана от Висшия правосъден съвет, заяви BBC. 

Събитието, провело се на 16 април, беше закрито със възбраната на Кир. Брюкселската полиция забрани на хората да влезнат на конференцията няколко часа след началото й, макар че тя продължи за хората, които към този момент са били вътре.

Над 100 души се събраха на митинг пред постройката, в която се е провела конференцията, във вторник вечерта. Тя се намира в брюкселската община Сен Жос, на която кмет е Емир Кир.

Кметът се оправда с това, че желал да подсигурява публичната сигурност и макар че конференцията ще продължи на 17 април, той ще остане " внимателен ".

Днес се чака да приказват Виктор Орбан и някогашният полски министър председател Матеуш Моравецки.

Орбан е изказал своето отвращение на страницата си във Facebook, като е написал: " Брюксел преди малко увеличи предавката. Ако някой се застъпи за мир, той просто е неразрешен ".

Белгийският министър председател Александър де Кро и министър председателят на Обединеното кралство Риши Сунак дефинираха дейностите на полицията като неприемливи и притеснителни и са на мнение, че това е в несъгласие на свободата на словото.

Де Кро акцентира, че до момента в който общинската автономност е крайъгълен камък на белгийската народна власт, тя " в никакъв случай не може да анулира белгийската конституция, гарантираща свободата на словото ", базирайки се на обстоятелството, че локалният кмет Емир Кир се е противопоставил на конференцията. Забраната на политически срещи е противоконституционна , безапелационен е министър председателят. 

Френският крайнодесен политик Ерик Земмур също беше възпрепятстван да влезе на конференцията тъй като е дошъл откакто полицията е блокирала входа.

Организацията за правно покровителство ADF, която поддържа уредниците на конференцията, съобщи, че събитията от вторник са " мрачен белег върху европейската народна власт ".

Найджъл Фараж също осъди възбраната за конференцията като опит за задушаване на свободата на словото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР