Комунистическият режим е бил особено чувствителен към агентите в собствените

...
Комунистическият режим е бил особено чувствителен към агентите в собствените
Коментари Харесай

Министър бесен: Без мое разрешение никакво напускане на Белене!

Комунистическият режим е бил изключително сензитивен към сътрудниците в личните си редици и след 9 септември 1944 година, както и към членовете, попаднали под ударите на чистката „ зложелател с партиен билет “ след ареста, осъждането и ликвидирането на някогашния вицепремиер и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия Трайчо Костов през 1949 година

В годините, последвали точно след акцията против „ враговете с партиен билет “ истеричното следване на тази самоубийствена политика в редиците на Българска комунистическа партия намира изражение и с невиждана възбрана от страна на министъра на вътрешните работи за освобождение на такива партийни членове от трудовите лагери.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който.Той съставлява строго поверителна информация по отношение на: Освободените от Трудово-възпитателно общежитие „ Белене “ противников детайли за времето от 1 септември до 26 декември 1952 година

Документът е квалифициран от началника на поделение „ Въдворяване и изселване “ в МВР-ДС Ст. Папалезов, а единодушие с написаното в него са изразили началникът на Трето секретно политическо ръководство на Министерство на вътрешните работи за битка против контрареволюцията полк. Борис Думков и помощник-министъра на вътрешните работи ген. Димитър Капитанов.

Справката съдържа информация за активността на комисията в МВР-ДС, която по това време дава отговор за въпросите по въдворяването и освобождението от лагерите.

Посочено е, че за последните 4 месеца на 1952 година от лагера „ Белене “ на остров Персин са освободени 247 „ държавни нарушители “.

Голяма час то тях – 232 лагеристи – са пуснати на независимост в чест на 9-ти септември.

Направен е извод, че до тогава комисията по въдворяването вярно е решавала кои лица да бъдат освобождавани.

Върху документа обаче е сложена гневна резолюция от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. Тя гласи следното:

„ Др. Кумбилиев и други Капитанов. Да се направи лист на въдворените агент-провокатори и се смята за безусловно неразрешено стартирането им без мое персонално позволение, без значение [за] какви периоди са избрани да бъдат там “.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и лагерът „ Белене “, издание на Комисията по досиетата, 2023 година

 ds-ministur-TVO-puskane-1953_001.jpg

 ds-ministur-TVO-puskane-1953_002.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР