Комунистическата партия на Китай вчера приключи своя конгрес, провеждащ се

...
Комунистическата партия на Китай вчера приключи своя конгрес, провеждащ се
Коментари Харесай

Си Дзинпин циментира желязната си хватка върху Комунистическата партия

Комунистическата партия на Китай през вчерашния ден завърши своя конгрес, провеждащ се два пъти на десетилетие, като утвърди ремонти, които циментираха желязната хватка на Си Дзинпин върху партията и разкриха нов Централен комитет, в който липсват двама основни чиновници, които нямат близки връзки с водача.

Си е подготвен да завоюва третия си петгодишен мандат, който ще му обезпечи мястото на най-могъщия държател на страната след водача Мао Дзедун.

Новият 205-членен Централния комитет на партията не включва напускащия министър председател Ли Къцян, както и Уан Янг, който бе считан за евентуален заместител на премиерския пост.

Си откри едноседмичната сесия предходната неделя с тирада, в която акцентира битката на Китай против Covi-19, отбраната на националната сигурност, поддържането на обществената непоклатимост и поемането на надзор над обстановката в Хонконг, който бе разтресен от антиправителствени митинги през 2019 година Той още веднъж посочи смисъла на икономическото развиване и прикани за ускорение на построяването на войска от международен клас.

Подходът на Китай към външната политика също е в центъра на вниманието, откакто протестиращ от Хонконг бе отмъкнат в китайското консуство в Манчестър и атакуван при случай, който полицията проверява.

Във встъпителната си тирада Си сподели, че от китайския народ зависи да позволи казуса с Тайван и Китай в никакъв случай няма да се откаже от правото да употребява мощ, само че ще се стреми към спокойно разрешаване на спора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР