Комунистическа Куба не празнува култовия празник на труда днес. Причината

...
Комунистическа Куба не празнува култовия празник на труда днес. Причината
Коментари Харесай

Куба отмени 1 май – няма бензин да докара щастливи трудещи се в Хавана


Комунистическа Куба не чества паметния празник на труда през днешния ден. Причината е обикновена, само че сериозна: на острова има изострен дефицит на бензин и дизел, и уредниците не можаха да докарат ликуващи тълпи за тържествата.

По предписание за локалното празнуване на 1 май (който тук се назовава Международен ден на трудещите се) стотици хиляди хора са събирани из целия остров, ннатоварвани на рейсове и откарвани в Хавана, където да славят труда и комунизма – строй, в който се работи най-съвестно и се реализират невероятни резултати. Демонстрациите в столицата се организираха неотменно от 1959 година след успеха на Фидел Кастро и анулацията им заради стопански аргументи се случва за първи път (през 2020 и 2021 година бяха анулирани поради коронавирус пандемията).

Огромните опашки пред бензиностанциите стоят от няколко седмици. Понякога водачите чакат да изпълнят резервоарите си по 4-5 дни.

Куба от години е в тежка икономическа рецесия. Наскоро президентът Мигел Диас-Канел – правоприемник на диктаторската династия Кастро, съобщи, че страната получава единствено 2/3 от нужното й гориво и по тази причина е отговорна Венецуела. Двете страни имат бартерна договорка още от 2000 година, по която Куба праща във Венецуела лекари, учители и разузнавачи, а отсреща получава петрол. Сега договорката е в заплаха.

През последните 20 години така и така закъсалата стопански Венецуела непрекъснато губи пари, тъй като не продава задоволително петрол на интернационалния пазар. „ Мисля, че нещата са стигнали до точката, след която те просто не могат да си разрешат да подаряват гориво на кубинците “, разяснява обстановката шефът на програмата „ Енергия и околна среда “ в Тексаския университет в Остин Хорхе Пиньон.

Експортът на петрол от социалистическа Венецуела към комунистическа Куба за последните години е намалял на половина поради корупция, неприятно ръководство, наказания и проблеми с добива.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР