Комуникацията е била ключова през вековете – през палене на

...
Комуникацията е била ключова през вековете – през палене на
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако всяка форма на комуникация бъде прекъсната - в Индия имат решение

Комуникацията е била основна през вековете – през палене на огньове, вестоносци, глашатаи и проведената пощенска система в Монголската империя на Чингис хан до изпращането на мигновени текстови, гласови и видео известия.

Войната в Украйна напомни, че  сериозната инфраструктура на една страна продължава да бъде съществена цел при набези, а съхраняването ѝ - основно за действието на страната. Също по този начин информационната система елементарно може да бъде разрушена при естествени бедствия.

Наложило се е изключването на атомна електроцентрала

Поради тази причина полицията в източния щат Ориса в Индия продължава да образова и употребява пощенски гълъби.

Снимка: Reuters

Птиците се оказват комуникационна избавителна линия по време на циклона, връхлетял Ориса през 1999 година, опустошавайки огромни сектори от крайбрежието на щата и всички способи на връзка.

В неугледна постройка в Катака над 100 белгийски гълъби се отглеждат и образоват да носят известия, ако всички известни форми на връзка излязат отвън строя.

Още от колониалната ера гълъбите са пренасяли известия сред полицейски сектори в отдалечени райони и са помагали да се поддържа връзка с полицейски елементи в придвижване.

Снимка: Reuters

Съобщенията се пишат на доста светла хартия с лук и се слагат в медна или пластмасова капсула, след което се завързват към крайници на гълъбите, преди да бъдат пуснати.

Как се образоват пощенските гълъби?

Обучението за новите птици стартира, когато те са едвам на пет до шест седмици. Първо прекарват време в мястото и клетките, предопределени за тях, с цел да свикнат и да стартират да разпознават заобикалящата ги среда.

Поетапно ги отдалечават от дома им и ги пускат в небето, а птиците инстинктивно се връщат в дома им. Всеки ден ги отдалечават с към 3 километра. След 10 дни гълъбите съумяват да се върнат сами на разстояние от 25 километра.

Снимка: Reuters

Веднъж подготвени, паметта и точността на птиците при идентифициране на направления и локации остават непокътнати с години.

Добре подготвените гълъби могат да прелетят до 800 километра. Белгийските гълъби са определени поради способността им да летят на дълги дистанции и дългоденствие им. Известно е, че могат да живеят до 20 години.

Привличат го лъскавите неща, като ги взима и си играе с тях

„ Ако на следващия ден желаете да възродите пощенските гълъби, те ще бъдат толкоз ефикасни, колкото са били през последните 50 години. Ако на следващия ден, възможностите са доста дребни, само че в случай че всяка връзка бъде прекратена, гълъбите в никакъв случай няма да се провалят “, споделя историкът Анил Дхир, който оказва помощ на полицията в обучаването на птиците.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР