Компютърният специалист д-р Моше Варди смята, че в рамките само

...
Компютърният специалист д-р Моше Варди смята, че в рамките само
Коментари Харесай

Какво ще правим, ако роботите ни вземат работата?

Компютърният експерт доктор Моше Варди счита, че в рамките единствено на 30 години машините ще бъдат в положение да правят безпроблемно по-голяма част от дейностите, които хората правят в днешно време. В очакване на бъдещето той пита своите сътрудници за обществения отзив от сходно развиване. Ще може ли международната стопанска система да се приспособява към над 50% % безработица? Дали тези, които ще останат без работа, ще са в положение да живеят в един свят на отдих?

“Наближава времето, когато машините ще превъзхождат хората съвсем във всяка задача ”, оповестява Варди. “Аз имам вяра, че човечеството би трябвало да оцени казуса преди да ни връхлети. Ако машините могат да вършат съвсем всяка работа, която човек прави, какво тогава ще вършат хората? ”

Варди ще се спре върху казуса на специфична презентация, която ще бъде изнесена тази събота. Презентацията е озаглавена: “Умни роботи и тяхното въздействие върху обществото ” и ще бъде показана на едно от най-престижните американски научни събрания – годишното заседание на Американската асоциация за напредъка на науката във Вашингтон.

“Въпросът, който аз желая да слага, е следният: Дали технологията, която ние създаваме, ще е от полза за човечеството? ”, споделя ученият. Ще бъдат показани доказателства, че има огромен прогрес в региона на изкуствения разсъдък и също така съществуващи роботизирани технологии към този момент отстраняват огромна част от работните места на междинната класа. По този метод се подтиква неравенството на приходите.

В исторически проект напредъкът в автоматиката, който е настъпил от началото на Индустриалната ера, е повлиял удобно човечеството. Някои хора имат вяра, че продължаващият прогрес в тази област безусловно ще докара до още по-големи облекчения.

“Типичният отговор е, че в случай че машините правят всичката наша работа, ние ще сме свободни да се занимаваме с заниманията си ”. Варди обаче не е на мнение, че това ще е добре за нас. “Не мисля, че това е обещаващо бъдеще и не считам един живот, центриран върху отдиха, за прелъстителен. Струва ми се, че това е дистопия. Аз имам вяра, че работата е основополагаща за човешкото богатство ”.

Инфо: Space Daily

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР