Компютърна експертиза ще трябва да покаже как точно технологично са

...
Компютърна експертиза ще трябва да покаже как точно технологично са
Коментари Харесай

Експертиза ще доказва как са изтекли данните от НАП

Компютърна експертиза ще би трябвало да покаже по какъв начин тъкмо софтуерно са изтекли данните от Национална агенция за приходите след хакерската офанзива през 2019 годината. Тогава в общественото пространство се появиха персоналните данни на близо 6 милиона български жители. Днес Софийският областен съд даде ход на делото по жалбата на Национална агенция за приходите, с която организацията оспорва наложената й санкция поради теча на данни.
Припомняме, че Комисията за отбрана на персоналните данни наложи санкция от 5,1 милиона лв. на приходната организация.
Следващото съвещание по делото е планувано за 11 май, до тогава би трябвало да е подготвена и въпросната експертиза, която да ревизира по какъв начин е сбъднат нерегламентираният достъп до базата данни. Експертът ще бъде избран от ректора на Техническия университет – София и ще би трябвало да каже още по кое време тъкмо е изработен пробивът, както и какви ограничения е могла да предприеме Национална агенция за приходите, с цел да го предотврати.
От приходната администрация потвърдиха, че въпросът за точния миг на нерегламентирания достъп в действителност стои без отговор, тъй като те са разбрали за него от медиите на 15 юли 2019 година Въпреки това обаче от Национална агенция за приходите са безапелационни, че нямат виновност за случилото се.
Жалбата на Национална агенция за приходите против акта на Комисията бе импортирана още през септември, само че се преглежда едвам в този момент откакто трима съдии от районния съд си направиха отказ с аргумента, че са наранени от теча на данни. Според адвокати пък санкцията е алегорична, тъй като в такива случаи законът планува опция тя да бъде до 20 млн. лв..
Припомняме, че към този момент има повдигнати 3 обвинявания към компанията " Тад груп ", чийто чиновник бе обвинен, че е направил пробива в системата на Национална агенция за приходите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР