Компютърен томограф от последно поколение работи вече в МБАЛ Св.

...
Компютърен томограф от последно поколение работи вече в МБАЛ Св.
Коментари Харесай

Скенер от последно поколение вече работи в горнооряховската болница

Компютърен томограф от последно потомство работи към този момент в МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ в Горна Оряховица. Днес той бе осветлен от архиерейския наместник отец Николай. На церемонията участваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Деница Коева, ръководителят на Общинския съвет Даниел Костадинов, шефът на МБАЛ доктор Иван Иванов, както и екипът на отделението по образна диагностика, лекари и медицински сестри от горнооряховската болница.

 %d1%81%d0%ba-2

Новият скенер е на стойност 420 хиляди лева и ще бъде изплащан през идващите 4 година Средствата са обезпечени от общинския бюджет, като първата вноска от 70 хиляди лева към този момент е направена.

„ На 8 ноември 1895 година физикът Вилхелм Конрад Рьонтген става първият човек, който следи рентгенови лъчи. Това е доста научно развиване, от което се възползват разнообразни области – най-много медицината. В наши дни 70% от диагнозите в медицината се слагат посредством рентгенови лъчи. Този компютърен томограф ще усъвършенства и количествено, и качествено облика на МБАЛ. Количествено, тъй като към този момент ще можем да работим с повече пациенти както от извънболничната помощ, по този начин и лежащо заболели. А качествено, тъй като този компютърен томограф дава доста по-детайлен облик. Всичко това е с помощта на 100 процентовото финансиране от Община Горна Оряховица. Благодаря за финансирането на Общината и Общинския съвет и за доверието в работата на медицинските ни експерти. Така нашата болница ни ще продължи да заема достойното си място като съвременно лечебно заведение “, сподели доктор Иван Иванов при освещаването.

„ Този скенер е доста огромна стъпка към модернизиране на апаратурата в болничното заведение и за опазване на експертите. Апаратът ще работи по здравна каса и всеки ще може да се възползва “, сподели инж. Добромир добрев. Градоначалникът благодари на Общинския съвет за метода към здравното заведение и увери, че локалната власт ще продължи да влага в модернизирането и оборудването на лечебницата, като до края на годината ще бъдат обезпечени нов рентген и лапароскопска инсталация.

За разлика от елементарните рентгенови уредби, при компютърния томограф, който към този момент е разполагаем в МБАЛ „ Св. Иван рилски “, през тялото на пациента минава малко количество рентгенови лъчи. Те се улавят и регистрират от детектор и по този начин се създава облик. Източникът на лъчи и детекторът се завъртат към тялото на пациента по време на проучването. След това компютърът „ сглобява “ получения облик и му придава финален тип – томограма, която излиза на екрана. Така се получава огромно количество информация за структурата и функционалността на човешките органи. Системата Siemens Somatom е подобаваща за всички общоприети и характерни процедури. Изображенията, генерирани с тази инсталация, могат да бъдат обсъждани на екран, обработвани, филмирани и експортирани. Създадените напречни изображения на пациенти могат да бъдат обработени посредством компютърна реорганизация на предадени рентгенови данни. Прилага се за глава, тяло, съдове при пациенти от всички възрасти. Резултатите могат да бъдат архивирани и употребявани за обмисляне, ориентиране и наблюдаване на лекуването. Всички изображения се резервират в база данни. Могат да се документират върху филм с принтираща система, обвързвана с СТ системата, върху DVD дискове, USB устройства или сървър за предпазване от болничната мрежа. Работи се с НЗОК. Целият личен състав на отделението към този момент е минал особено образование за работа с новата компютърна томографска система. В отделението по образна диагностика работят трима лекари със компетентност и 7 правоспособни лаборанти.

След освещаването на новия компютърен томограф, гостите разгледаха обновените и ремонтирани реанимационна зала в ОАИЛ и 2 стаи в Инфекциозно поделение. За тях са вложени 50 хиляди лева от общинския бюджет.

От 2014 година до момента за МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ от Община Горна Оряховица са отпуснати общо 336 280 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР