Комплексът от раннохристиянски базилики и антични сгради в Пловдив, които

...
Комплексът от раннохристиянски базилики и антични сгради в Пловдив, които
Коментари Харесай

Мозайките на Пловдив са част от 100-те национални туристически обекта

Комплексът от раннохристиянски базилики и антични здания в Пловдив, които демонстрират мозаичното завещание на Древен Филипопол, стана част от Стоте национални туристически обекта. На последното съвещание на координационния съвет за придвижването " Опознай България " са утвърдени общо 7 нови обекти, като огромната част от тях са в Южна България.

Проучване измежду настройките на туристите демонстрира, че най-предпочитани са музеите и галериите, в които посетителите откриват комбиниране сред предишното и модерните технологии. Един от сполучливите образци в това отношение е комплексът от базилики в Пловдив, който демонстрира мозаечното завещание на Древен Филипопол.

Така Голямата раннохристиянска базилика и античната постройка Ирини към този момент са част от стоте национални туристически обекта.

" Специално тук имаме над 2 хиляди кв. м мозайка, която е ситуирана на истинската си основа, т.е. на място и тя желае една непрекъсната поддръжка ", сподели доцент доктор Елена Кантарева-Дечева, шеф на ОИ " Старинен Пловдив ".

Досега част от придвижването „ Опознай България ", почитателите на което събират печати в туристическите си книжки, бе единствено Малката базилика на Пловдив.

" Пловдив, като център на провинция Тракия, е град, който е кондензиран с такова недвижимо културно завещание, и то мозаичното завещание. От тук нататък това ще бъде начало на отделяне на един тематичен културен маршрут, който ще стартира от Антична постройка Ирини, Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика ", изясни Димитър Станчев, реставратор и ръководител отдел " Опазване на недвижимото културно завещание ".

Новият маршрут ще стане факт през април, когато се чака да приключат спешните действия и реставрацията на мозайките в постройка Ирини.

" Хубавото на този сериен обект е точно това, че културното завещание си върви ръка за ръка със актуалните технологии... Хората имат образното ", сподели Вангел Илиев, екскурзовод.

Сред останалите нови места, които към този момент са част от Стоте обекти, са Националната обсерватория на връх Рожен, Историческият музей в Стрелча и Музеят на родопския карст в Чепеларе.

Христо Иванов, екскурзиант в Чепеларе: " Всички туристи би трябвало да посетят музея, тъй като е единствен в България и освен. "

Невена Миланова, екскурзиант в Чепеларе: " Доста забавни неща видяхме още първоначално. Тук сме на отмора и на разходка. "

Музеят в Чепеларе демонстрира образно и богато пещерното дело в района. Сред изложените находки са кости от пещерна мечка.

Репортери: Николай Райшинов, Мариела Хубинова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР