Компанията зад социалната мрежа Фейсбук обяви, че съкращава още 10

...
Компанията зад социалната мрежа Фейсбук обяви, че съкращава още 10
Коментари Харесай

Втора вълна съкращения: "Мета" закрива още 10 хил. работни места

Компанията зад обществената мрежа " Facebook " разгласи, че редуцира още 10 хиляди работни места тази година. Това става след решение да бъдат закрити 11 хиляди работни места, оповестено преди няколко месеца.

Така " Мета " (Meta) става първата огромна софтуерна компания, подхванала втори кръг сходни съкращения: първи, с изключение на нея, имаха и колоси като " Амазон " и " Google ".

Новината се очакваше в софтуерния бранш след бурните разноски на редица американски колоси в хода на пандемията. Част от измененията на " Мета " включват отвод от проекти за наемане на още 5000 души, закриване на планове с невисок приоритет и други.

Ще бъде понижен размерът на екипа за набиране на личен състав. Множество равнища на ръководство ще бъдат отстранени, ще се понижи броят на чиновниците на директно послушание на всеки управител. Драстични съкращения ще има в междинното равнище - " мениджъри, които ръководят мениджъри ". Според управлението по-малка организация ще е и по-гъвкава и ефикасна в осъществяване на целите.

 " Амазон " разгласи най-големите съкращения в ИТ бранша

Раздялата с още 10 хиляди души е равна на 13% от работната мощ на компанията, другояче удвоила чиновниците си по време на коронавирусната пандемия. И предходните 11 хиляди уволнения представляваваха подобен дял от тогавашната работна мощ. Преди " Мета " имаше над 87 хиляди чиновници на цялостно работно време.

" Събуждане "

" Ройтерс " отбелязва, че решението може да успокои вложителите, внимателни поради големите разноски на " Мета " на фона на намалелите доходи, инфлацията и края на взрива на електронната търговия от ерата на пандемията. Първите сигнали за това бяха при отваряне на тържищата: акциите на " Мета " на " Уолстрийт " нарастнаха с 4.77 на 100.

В послание до чиновниците изпълнителният шеф Марк Зукърбърг задачата " да се превърнем в по-добра софтуерна компания и за подобрим финансовите си резултати в сложна среда ". Той приказва за " пробуждане " предходната година след бърз напредък на приходите през по-голямата част от историята на компанията.

Мисля, че би трябвало да се подготвим за опцията тази нова икономическа действителност да продължи доста години.
Марк Зукърбърг,
изпълнителен шеф на " Мета "

В началото на февруари компанията разгласи чиста облага от 23 милиарда $ за 2022 година, внезапен спад (41%) по отношение на резултатите от миналата година. Изпитания пред " Мета ", която пробва да построи " метавселена " с вложения за милиарди долари, идват и от измененията на пазара напоследък.

 " Facebook " стана " Мета " поради metaverse - какво е това

На компанията нанесоха удар нови правила на " Епъл " за дискретност, в мобилната ѝ операционна система iOS, които лимитират способността ѝ да събира данни. С " Тикток " " Facebook " се съревновава и за вниманието на от ден на ден млади консуматори.

 Данните на уеб страницата с данни за съкращенията в софтуерната промишленост layoffs.fyi не включват към 19 ч. българско време новите стойности, оповестени от изпълнителния шеф на
© Скрийншот, layoffs.fyi

Данните на уеб страницата с данни за съкращенията в софтуерната промишленост layoffs.fyi не включват към 19 ч. българско време новите стойности, оповестени от изпълнителния шеф на " Мета " Марк Зукърбърг.

Технологичната промишленост е уволнила близо 290 хиляди служащи от началото на 2022 година, като към 40% от тях - тази година, съгласно за следене на съкращенията layoffs.fyi.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР