Компанията за застраховане на валутния риск Ibanfirst планира да удвои

...
Компанията за застраховане на валутния риск Ibanfirst планира да удвои
Коментари Харесай

Хеджирането на валутния риск става все по-търсена услуга в България

Компанията за обезпечаване на валутния риск Ibanfirst възнамерява да удвои направените транзакции в България до 1 милиарда евро следващата година. Очакванията за тази година са за 500 млн. евро, заяви в изявление за " Капитал " Деан Тодоров, изпълнителен шеф на компанията за страната. Ibanfirst е финтех компания, която съставлява платформа за търговия и хеджиране на валутни интервенции, като работи с най-големите интернационалните банки. Това й разрешава да генерира допустимо най-хубави спредове на валутни двойки. Подобна услуга оферират и банките.Според Тодоров от ден на ден компании търсят услуги по застраховки и ръководство на валутните си интервенции, като една от аргументите за това е възходящата волатилност на пазарите. При обезпечаване на бъдещо валутно заплащане компанията фиксира курса си през днешния ден и по този начин може да е спокойна, че в деня на заплащане след избран интервал няма да бъде неприятно сюрпризирана с по-висок курс.

Компанията за обезпечаване на валутния риск Ibanfirst възнамерява да удвои направените транзакции в България до 1 милиарда евро следващата година. Очакванията за тази година са за 500 млн. евро, заяви в изявление за " Капитал " Деан Тодоров, изпълнителен шеф на компанията за страната. Ibanfirst е финтех компания, която съставлява платформа за търговия и хеджиране на валутни интервенции, като работи с най-големите интернационалните банки. Това й разрешава да генерира допустимо най-хубави спредове на валутни двойки. Подобна услуга оферират и банките.

Според Тодоров от ден на ден компании търсят услуги по застраховки и ръководство на валутните си интервенции, като една от аргументите за това е възходящата волатилност на пазарите. При обезпечаване на бъдещо валутно заплащане компанията фиксира курса си през днешния ден и по този начин може да е спокойна, че в деня на заплащане след избран интервал няма да бъде неприятно сюрпризирана с по-висок курс.

" Все повече компании са в търговски взаимоотношения с страни с по-екзотични валути. Съединени американски щати остават една от страните, с която българските компании търгуват най-често, и е желана от софтуерните компании, чийто брой нараства непрекъснато. Доларът е една от най-купуваните и продаваните валути у нас, а скоро ще можем да предоставим на българските клиенти и опцията за разкриване на местни сметки в щатски долари в Съединени американски щати през нашата платформата. Това ще улесни значително приемането и изпращането на средства от и към Съединени американски щати за тях ", сподели още Тодоров.

Според него предходната година се е оказала извънредно предизвикателна за българските компании с интернационална търговия. В интервала на валутната неустойчивост, породена от геополитическата рецесия, финансовите услуги, свързани с хеджиране на валутен риск, са били измежду най-търсените.
Реклама
" В интервала сред покупката или продажбата на даден артикул или услуга и заплащането им от време на време минават месеци. Възможно е както удобното поевтиняване на валутата за покупка, по този начин и динамичното повишаване на нейната стойност, което няма по какъв начин да има удобен резултат върху маржовете на облага на фирмите ", добавя Деан Тодоров и показва, че през 2022 година финансовите услуги, свързани с хеджиране, са към 70% от общите доходи на компанията за българския пазар, което демонстрира и засиленото им търсене.

Услуги по хеджиране на валутния риск търсят компании от разнообразни браншове в страната, само че най-много в региона на земеделието, IT, търговията на едро и дребно, където има валутни потоци на стойност десетки милиони $, само че и дребни и междинни предприятия с размери над 500 хиляди $ на годишна база. " Това е минималният размер на валутни преводи разнообразни от евро, който фирмите би трябвало да имат, с цел да получат добавена стойност от нашите услуги. При по-малки размери валутните разлики не са толкоз обилни и ръководството на валутния риск не е приоритет за фирмите ", прецизира Тодоров.

За предходната година Ibanfirst e обработила интернационалните заплащания на обща стойност 250 млн. евро за български компании с съществени външнотърговски сътрудници от Европейски Съюз, Китай, Турция и Съединени американски щати. Компанията е част от едноименната група, която е контролирана като платежен оператор в Белгия, което й дава право да оперира в целия Европейски Съюз. Компанията има офиси в 10 страни и 350 чиновници. На българския пазар влезе през 2021 година, като предходната 2022 е първата й цяла счетоводна година. Освен растеж на оборота мениджмънтът възнамерява и нарастване на личния състав.
Свързани публикации Тих финтех взрив 1 април 2023, 09:57 Износът пораства с двуцифрени темпове и през януари, само че стартира да се забавя 13 март 2023, 14:55 Moody’s: Отлагането на еврото усилва рисковете, само че към този момент не е проблем за рейтинга 13 март 2023, 08:07 Остана ни единствено еврото 9 декември 2022, 06:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР