Компанията за автомобилни светлини Варок лайтинг системс, която има завод

...
Компанията за автомобилни светлини Варок лайтинг системс, която има завод
Коментари Харесай

Турският завод "Варок лайтинг системс" край Димитровград вече не работи

Компанията за автомобилни светлини " Варок лайтинг системс ", която има цех край Димитровград, е влезнала в процедура по разпродажба и е спряла производството. Съкратени са и работещите към 40 души. Официална информация до момента не е обявявана нито от българската компания, нито от индийския й притежател, само че в комерсиалния указател се вижда, че активността е прекъсната още при започване на годината.
Кратък живот
" Варок лайтинг системс " беше основана от турската Sa-ba Automotive като " Са-ба България " в края на 2015 година с концепцията да бъде построен цех за фарове. Още преди да стартира производството през 2018 година, турската компания беше купена от американското отделение Varroc Lighting Systems на индийската група. Като част от договорката собствеността си смени и българското сдружение, което след това беше преименувано. Заводът беше приключен и производството стартира при започване на 2019 година За плана си на стойност 8 млн. лева и уговорката да обезпечи 150 работни места компанията получи инвеститорски документ.

Две години по-късно обаче производството е прекъснато. От документите в Търговския указател се вижда, че през октомври 2020 година турската Varroc Lighting Systems Turkey Endustriyel Urunler Imalat Ve Ticaret, която е директният притежател на българското сдружение, е взела решение да стартира процедура по разпродажба на " Варок лайтинг системс ". Управителите са освободени, а за ликвидатор е избрана Миглена Стойчева. Компанията е уведомила и Националната организация по приходите. Самата процедура е почнала в края на 2020 година

По данни от АПИС през 2019 и 2020 година, когато заводът работеше, заетите са били към 40-50 души. В началото на тази година личният състав стартира да понижава, като на процедура след април няма обезпечени лица.
Реклама Пазарен удар
Информацията беше доказана и от кмета на Димитровград Иво Димов. " Факт е, че не работят и редуцираха хората, само че не знам каква е повода ", сподели той за " Капитал ". По думите му има проявен интерес от италианска компания към постройката на завода, защото тя е нова и огромна, а също така разполага и с много просторен имот (30 дка - бел.ред.).

Решението на Varroc да приключи активността си в България евентуално е резултат от композиция от фактори. За последните три години приходите се усилват до малко над 5 млн. лева през 2021 година по данни от КАПИ, само че компанията поредно отбелязва загуби от към 2 млн. лева всяка година. Макар че сумата не е забележителна на фона на големите размери, които генерира индийската група (оборот от 13 милиарда евро за последната финансова година до края на март 2021 г.), тя въпреки всичко е фактор за консолидираните резултати. Това е регистрирано и на конференцията за показване на тримесечните резултати на индийската компания през ноември 2020 година, когато от Varroc разясняват, че загубите на групата се дължат на новите фабрики, които към момента не са достигнали цялостен потенциал и по-специално тези в Бразилия, Мароко, Полша и България (където е направено ново звено за електроника). За цялата финансова година чистата загуба на групата доближава близо 74 млн. евро.

Ковид рецесията също е оказала резултат върху активността на българската компания, в случай че се съди от потребността й от финансова помощ - през предходната година тя е получила държавна поддръжка за заплати в размер на близо 87 хиляди лева

Светлина върху случая хвърля и известието на рейтинговата организация ICRA по-рано през седмицата, че намалява рейтинга на Varroc, а вероятността става отрицателна. Като съображение за решението си организацията цитира консолидираните финансови резултати на групата. От там регистрират въздействието на дефицита на чипове в света, който е довел до по-слабото показване на групата, изключително в дивизията за светлини (Varroc Lighting Systems), към която принадлежи и българският цех. Друг фактор са пониженото произвеждане и доставки до клиенти на основни пазари като Европа и Северна Америка поради нарасналите разноски за употреба и първични материали.
Реклама
Очакванията на ICRA за групата въпреки всичко са приходите да порастват в средносрочен проект. Това обаче ще стане без българското предпрятие.
Групата Групата Varroc има общо 43 индустриални предприятия, от които 26 са в Индия, а останалите са пръснати на всички континенти без Австралия. В Европа фабрики има в Италия, Полша, Чехия, Румъния и Турция. За групата работят над 13.5 хиляди души, като броят им понижава през последните години. Сред клиентите на групата са компании като Bajaj Auto, Honda, Ford, Tesla, Volkswagen, Jaguar Land Rover и други Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР