Компанията „AEM-Технологии, част от машиностроителното подразделение на „Росатом - „Атоменергомаш,

...
Компанията „AEM-Технологии, част от машиностроителното подразделение на „Росатом - „Атоменергомаш,
Коментари Харесай

„Росатом“ изпрати корпуса на реактора и парогенератора за първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш

Компанията „ AEM-Технологии ", част от машиностроителното поделение на „ Росатом " - „ Атоменергомаш ", изпрати първите основни детайли за реакторното поделение за първи енергоблок на АЕЦ „ Рупур " в Бангладеш. Корпусът на реактора ВВЕР-1200 и парогенераторът са създадени в най-големия цех за нуклеарно инженерство в Русия във Волгодонск. АЕЦ „ Рупур " е първата атомна електроцентрала в Бангладеш и ще има два енергоблока с мощ 1200 мегавата всеки. Те ще бъдат въведени в употреба надлежно през 2023 и 2024 година.

„ Нашата съществена задача е да произвеждаме съоръжение в точния момент и качествено.
Въпреки рестриктивните мерки, свързани с ковид, изпълнихме договорните си отговорности да изпратим първия корпус на реактора за АЕЦ „ Рупур ". Оборудването би трябвало да премине дълъг път от 14 000 километра по море, с цел да стигне до строителната площадка на първата АЕЦ в Бангладеш преди края на тази година ", означи генералният шеф на „ Атоменергомаш " Андрей Никипелов.

Транспортирането на солидно съоръжение (корпусът на реактора тежи 333,6 тона, а парогенераторът - 340 тона) е комплицирана логистична интервенция. От площадката на „ Атоммаш " двата съставния елемент се доставят настрана със профилиран превоз до пристанището във Волгодонск. След това по вода ще бъдат изпратени към град Новоросийск, а оттова през Черно море и Суецкия канал до строителната площадка в Бангладеш.

За двата енергоблока на АЕЦ „ Рупур " „ Атоменергомаш " ще създаде над 14 типа съоръжение, в това число за постройката на реактора и за машинна зала. Общото тегло на оборудването, което ще бъде доставено до 2022 година, е над 13 000 тона.

Атомните електроцентрали въз основата на реактор ВВЕР-1200 се характеризират с нараснало равнище на сигурност, което разрешава да бъдат включени към потомство „ 3+ ". Това се реализира с въвеждането на нови „ пасивни системи за сигурност ", които могат да работят без намесата на оператори, даже когато в централата няма електрозахранване. Жизненият цикъл на реактора е 60 години, с опция за по-нататъшно удължение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР