Компаниите за социални медии генерират милиарди долари приходи от реклами

...
Компаниите за социални медии генерират милиарди долари приходи от реклами
Коментари Харесай

Компаниите за социални медии получават милиарди приходи от реклами от непълнолетни лица в САЩ

Компаниите за обществени медии генерират милиарди долари доходи от реклами от малолетни лица в Съединени американски щати, демонстрира ново изследване. В Европа нов закон не разрешава целевата реклама, ориентирана към младежи, се споделя в материал на „ Евронюз “.


Според изследването фирмите за обществени медии като Instagram и TikTok са осъществили над 11 милиарда $ (9,9 милиарда евро) доходи от реклама в Съединени американски щати от малолетни лица през предходната година.

Изследването, осъществено от Харвардското учебно заведение за публично здраве " Т. Х. Чан ", е първото, което прави оценка годишните доходи от реклама, дължащи се на младите консуматори на тези платформи.

" С повишаването на загрижеността за психологичното здраве на младежите от ден на ден политици се пробват да вкарат законодателство за ограничение на практиките на платформите на обществените медии, които могат да подтикват депресията, тревогата и нарушеното хранене при младежите ", споделя Брин Остин, професор по обществени и поведенчески науки в Харвард и старши създател на изследването.

" Въпреки че платформите за обществени медии могат да настояват, че могат да саморегулират практиките си, с цел да понижат вредата за младежите, те към момента не са го създали, а нашето изследване демонстрира, че те имат големи финансови тласъци да продължат да отсрочват предприемането на значими ограничения за отбрана на децата ", добави тя.

Изследователите изследват броя на потребителите под 18-годишна възраст във Фейсбук, Instagram, Snapchat, TikTok, X (бивш Twitter) и YouTube през 2022 година, който се основава на данни за популацията от преброяването на популацията в Съединени американски щати и данни от изследвания на Common Sense Media и Pew Research.

След това те употребяват данни от изследователската компания eMarketer, която в този момент се назовава Insider Intelligence, и Qustodio, приложение за наставнически надзор, с цел да изчислят приходите от реклама на всяка платформа в Съединени американски щати през 2022 година и времето, което децата прекарват дневно във всяка платформа.

На базата на тези данни беше основан симулационен модел, с цел да се реши какъв брой доходи от реклама са получили платформите от малолетни лица в Съединени американски щати.

Отрицателно влияние на обществените медии

Изследователите и законодателите от дълго време се концентрират върху отрицателните резултати, произлизащи от платформите за обществени медии, чиито персонално съобразени логаритми могат да подбуден децата към несъразмерна приложимост.

Тази година законодатели в щати като Ню Йорк и Юта внесоха или одобриха закони, които лимитират потреблението на обществени медии от деца, като се базират на вредата за психологичното здраве на младежите и други проблеми.

Срещу Meta, която е притежател на Instagram и Фейсбук, също се водят правосъдни каузи от десетки страни за хипотетичен принос към рецесията с психологичното здраве.

Платформите не оповестяват обществено какъв брой пари печелят от малолетни.

В стратегически документ от 2020 година Американската академия по педиатрия съобщи, че децата са " неповторимо уязвими към убеждаващия резултат на рекламата заради незрелите умения за сериозно мислене и угнетяване на импулсите ".

" Децата и младежите в учебна възраст може да са в положение да разпознаят рекламата, само че постоянно не са в положение да ѝ се опълчват, когато тя е вградена в доверени обществени мрежи, насърчавана от известни персони или доставяна до персонализирано наличие ", се отбелязва в документа.

Междувременно Законът за цифровите услуги (DSA) на Европейски Съюз включва възбрана за целенасочена реклама на малолетни лица в онлайн платформи.

Според изследването на Харвард, YouTube е получил най-големи доходи от реклама от консуматори на възраст под 12 години (866,8 млн. евро), следван от Instagram (724 млн. евро) и Фейсбук (123,9 млн. евро).

В същото време Instagram е получил най-големи доходи от реклама от консуматори на възраст 13-17 години (3,6 милиарда евро), следван от TikTok (1,8 милиарда евро) и YouTube (1,08 милиарда евро).

Изследователите пресмятат също по този начин, че Snapchat е получил максимален дял от общите си доходи от реклама през 2022 година от консуматори под 18 години (41%), следван от TikTok (35%), YouTube (27%) и Instagram (16%). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР