Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация започва днес

...
Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация започва днес
Коментари Харесай

ООН започва да проверява случаи на расовата дискриминация в САЩ

Комитетът на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация стартира през днешния ден инспекция на обстановката в Съединените щати, където жалбите за компенсации нарастват след траяли епохи на прояви на расизъм - проблем, за който от Вашингтон признават, че е систематичен, съобщи Франс прес.

В продължение на два дни комитетът ще изслуша американски управителни чиновници, правозащитници и представители на неправителствени организации, с цел да откри дали Вашингтон съблюдава интернационалните си отговорности в битката против расовата дискриминация.

Комитетът на Организация на обединените нации включва осемнадесет самостоятелни специалисти, натоварени постоянно да наблюдават за използването на Международната спогодба на Организация на обединените нации за унищожаване на всички форми на расова дискриминация от страните членки, документ, утвърден от Съединени американски щати през 1994 година

Осем години след последната инспекция на обстановката в Съединените щати, бранители на човешките права показват страдание, че американското държавно управление по този начин и не е подходило съответно по отношение на нарушаванията на правата против чернокожото население по време на робството и интервала след него, белязан от употреба, сегрегация и принуждение.

Според тях, това завещание продължава да се демонстрира, изключително в жилищната политика, опазването на здравето и образованието.

В Женева, представители на гражданското общество имат намерение да се посветят на " въпроса за признаването и изплащането на компенсации ", съобщи пред Агенция Франс Прес Винс Уорън, изпълнителен шеф на Неправителствени организации " Център за конституционни права ".

Вашингтон изпраща делегация от двадесет и трима души, които ще дават отговор на въпроси на специалистите, преди да публикуването на заключенията на 30 август.

В свое изказване, от американската администрация заявиха своята " дълбока ангажираност за откриване на провокациите, до които води систематичният расизъм на национално и интернационално равнище ". Вашингтон провежда четири кръга съвещания с представители на американското гражданско общество в границите на инспекцията, един от които се организира през вчерашния ден в Женева.

" Приветстваме и поддържаме присъединяване на представители на гражданското общество в този развой ", разгласи представител на американската делегация в Женева. Някои от пристигналите в града правозащитници се сплотиха към позицията, че администрацията на Джо Байдън е отишла по-далеч от своите прародители в признаването на проблемите, свързани със съществуващия систематичен расизъм.

" Администрацията на президента Байдън сподели, че е в положение да разпознава проблемa, нo е пристигнало време за съществени ограничения ", съобщи Жамил Дакуар, който управлява отделa по правата на индивида в неправителствената организация " Американски съюз за цивилен свободи ".

Тази огромна американска организация за отбрана на човешките права, дружно с неправителствената организация " Хюман райтс уоч ", показаха в отчет през тази седмица, че в наши дни едно средностатистическо бяло семейство в Щатите е към осем пъти по-богато от едно чернокожо семейство. Броят на чернокожите пандизчии е три пъти по-голям от този на белите пандизчии, като за афроамериканците и други малцинства съществува 350% по-голям риск да бъдат убити от полицията.

Активистите, участващи в срещите се пробват да разкрият също по този начин формите на расизъм, свързани с околната среда, като " Алеята на рака " в щата Луизиана, където в границите на единствено 140 км са ситуирани към 200 завода, най-много свързани с нефтохимичната промишленост.

Местното население е най-вече от афроамерикански генезис в регион, където индустриалното замърсяване е довело до увеличение на риска от ракови болести с повече от 50 пъти по отношение на междинните стойности за Съединените щати, съгласно американската Агенция за запазване на околната среда.

Активистите настояват, че исторически обитаеми с чернокожи общности в страната, където живеят наследници на робите, които са работили на полетата със захарна тръстика, са жертвани, с цел да се освободи място за заводите, които замърсяват околната среда и водят до заплаха за здравето. Джой Банър, жителка и активистка, която води битка против строителен план за голям зърнен силоз наоколо до фамилната ѝ къща в град Уолъс, Луизиана, упорства за мораториум върху разширението на индустриалната зона и градежа на тази нова апаратура там. " Те не престават да издават позволения за нови фабрики. А ние продължаваме да умираме ", съобщи тя пред Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР