Комисията за защита от дискриминацията пак трябва да разгледа жалбата

...
Комисията за защита от дискриминацията пак трябва да разгледа жалбата
Коментари Харесай

В. Симеонов пак отива на дело за "кресливи жени с уж болни деца"

Комисията за отбрана от дискриминирането отново би трябвало да прегледа жалбата против лидера на НФСБ Валери Симеонов, който нарече протестиращите майки на деца с увреждания " група кресливи дами, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца, без грам майчинско възприятие, грижа за тях ". Това подрежда Върховният административен съд с окончателното си по проблема, за което първо заяви.

Висшите магистрати Здравка Шуменска, Донка Чакърова и Емил Димитров анулират решението на първата инстанция - административния съдия от Пловдив Йордан Русев, който при започване на годината потвърди изводите на КЗД, че Симеонов не е дискриминирал никого с думите си. Според пловдивския арбитър политикът просто се е възползвал от конституционното си право да показва мнение.

Казусът стига до съда по жалба на сем. Мавродиеви от Пловдив - двама родители и детето им, което страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна нетрудоспособност с непозната помощ. Те се обръщат към КЗД с изказванието, че са обект на дискриминация под формата на тормоз по симптом " увреждане "  след обществени изявления на Симеонов ориентирани против родителите на деца с увреждания и против самите хора с увреждания, направени през октомври 2018 година

Върховен административен съд в този момент отсъжда, че претекстовете, с които комисията е оправдала Симеонов, " на практика се състоят от две фрази, които са с темперамент на финален извод, и в които е посочено, че: " В. Симеонов е направил общо изявление, а не съответно по отношение на някого или по отношение на и тримата жалбоподатели. В случая не може да се одобри, че ответната страна е осъществил дискриминация под формата на тормоз по отношение на жалбоподателите, а изрично става въпрос за изложение на мнение по дадена тематика ". Според висшите съдии от преписката изобщо не може да се откри за какво комисията образува този извод.

Не е оценено нежеланото държание на Симеонов, ситуацията, която държанието е основало в личностната сфера на засегнатите лица, в това число липсват претекстове по какъв начин те са възприели метода, по който са били третирани словесно. Липсата на конкретни претекстове е нарушаване на законовото условие за форма на административния акт. То лишава хората от възможността за образуване на съответна правна отбрана и пречи на правосъдния надзор на акта на КЗД. Административният съд в Пловдив не е установил неналичието на претекстове в решението на КЗД и е направил неправилен извод за неговата правомерност. Мотивите на арбитър Русев " са напълно кардинални и лишени от каквато и да е връзка с съответния проблем ", написа още в решението на Върховен административен съд, видя " Сега ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР