Комисията за защита от дискриминация наблюдава ескалация на езика на

...
Комисията за защита от дискриминация наблюдава ескалация на езика на
Коментари Харесай

Според КЗД Кошлуков се оказа жертва на езика на омразата

Комисията за отбрана от дискриминация следи ескалация на езика на омразата, като съгласно нея една от жертвите е програмният шеф на БНТ1 Емил Кошлуков. Това излиза наяве от позиция, оповестена на страницата на институцията.

Освен посочилия междинен пръст в ефир водещ, обиден от езика на омразата се оказва и Светия синод. Комисията установи " офанзиви, целящи да обидят, унизят и обиден достолепието на персони, които показват мнение и отстояват избрана позиция в обществото ".

" Във връзка с Истанбулската спогодба обект на нападки от такова естество станаха редица общественици, политици и даже представители на Светия синод. Без значение дали показват позиция " ЗА " или " ПРОТИВ " Конвенцията, разнообразни представители на обществеността са обект на груби нападки и рецензии поради изразената им кардинална позиция по този въпрос ", се споделя в мнението на КЗД.

" Особено остра е реакцията, в това число с включване на физическа кавга и посягане против представители на неправителствени организации, които имат феминистки и правозащитен темперамент. Друг настоящ образец за прекрачване на границите на демократичната полемика и законната обществена рецензия са появилите се, изключително в обществените мрежи, ad hominem офанзиви с обидно и унизяващо достолепието наличие, от страна на избрани политически групи и среди против личността на програмния шеф на Българска национална телевизия поради изразено от него мнение за положението и бъдещето на публичната медия ", продължава институцията.

КЗД пропуща обстоятелството, че против Кошлуков имаше проведен митинг не тъй като той показа свои визии за Българска национална телевизия, а тъй като сподели междинен пръст в ефира на публичната медия.

" В горепосочените образци законните публични диспути и разногласия към дадени позиции се изместват и отиват в посока на личностни нападки, език на омразата и крайности. С това се измества фокусът на диалога и той от спор по значими за обществото тематики (Истанбулска спогодба, Българска национална телевизия и др.) се трансформира в нападателни лични нападки против хора поради личността им и позициите им, които основават враждебна, застрашителна среда и нарушават правата им. А проблематиката на правата на индивида и тяхната отбрана съставлява една от най-значимите тематики на политическата тирада за демократичните общества и правовата страна. Затова изключително значимо е хората, като част от това общество, да осъзнаят, че с каузи и думи са виновни за гарантирането на човешките права. Тази максима би трябвало да обуславя светоусещането ни всеки ден ", заключва КЗД.

Според представителите на комисията " езикът на омразата е неприемлив в обществената връзка и ескалирането на напрежение в обществото би трябвало да бъде избягвано ". Те приканват всички обществени фигури " да търсим дружно национално помиряване, тъй като, както споделя Ален дьо Беноа, френски мъдрец и политолог: " Най-големият израз на народна власт не значи нито най-голямата независимост, нито най-голямата равнопоставеност, а най-голямата степен на присъединяване. "

Становището приключва с многозначителното: " Някъде бе казано, че " правата на индивида са като Природата, тъй като могат да бъдат погазени; и като дух, тъй като не могат да бъдат унищожени. Като времето, което е еднообразно за всички – небогати и богати, остарели и млади, бели и черни, високи и ниски ".

Председател на Комисията за отбрана от дискриминирането е издигнатата от ГЕРБ Ана Джумалиева. Един от членовете ѝ, чието назначение провокира доста мнения, е Петър Кичашки, който е махленски от Комисията за отбрана на персоналните данни в корист с такива данни. Кичашки е от квотата на сегашния президент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР