Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с

...
Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с
Коментари Харесай

КЗП опроверга ресторантьора със "златните" пържоли и шок сметка

Комисията за отбрана на потребителите откри нарушавания в тази ситуация с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лева за три пържоли. Цената е образувана нелегално, стана ясно от изявление на Игнат Арсенов, основен шеф в комисията, за бТВ.

Цените на ястията в заведенията наложително са за порция, не за 100 грама, акцентира Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано " 35 лева за 100 година "

Смаяният от сметката клиент качи в обществените мрежи клип, в който от личния състав му изясняват по какъв начин е образувана цената оня ден.

Подобна " оферта " - за 100 г тегло, е позволена единствено за доста скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да уточни коя желае да му сготвят.

За пържолите това изключение явно не важи. Има и различен проблем. В случая, който се разяснява – сметка от 450 лева за три пържоли, оповестената цена от 35 лева за 100 грама е за сурово месо, а при термичната обработка тежестта понижава, т.е. клиентът заплаща за повече грамаж от това, което действително му се сервира в чинията, изясни специалистът от КЗП.

От заведението със " златните " пържоли се оправдаха, че месото било доста особено и скъпо и било обикновено и порцията да има първокласна цена (порцията излиза над 160 лв). Същата теза развиха и други представители на сектора. Един от тях даже се изцепи, че Национална агенция за приходите трябвало да ревизира от кое място оня човек имал пари да си купува толкоз скъпи стекове.

" Първия път е обяснено на клиента, че имаме разнообразни типове стекове. Той е поръчал от най-скъпия и най-голямата пържола. От сервитьора му е казано какъв брой ще излезе крайната цена ", изяснява мениджърът на заведението Иксан Фахри пред Нова.

Майстор-готвачи също се изрекоха в негова отбрана. Според началник Никола Симеонов било процедура по заведенията цената на стековете да се изписва на 100 грама. " Единият може да е нарязан на 210 грама, другият на 310. Има едни японски стекове, които са над 1000 лева за кг ", обясни той.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък съзря в шума към скандалната сметка вражеска акция. " Антирекламата към България се е засилила ужасно доста. Всеки ден в обществените мрежи излизат клипове какъв брой е било скъпо в България и какъв брой било на ниска цена в Гърция, което е безусловно лъжа. Сравняват се скъпи курорти с такива в Гърция, които изобщо не дават отговор на нашите ", оплака се известният ресторантьор.

Друг негов сътрудник обаче буквало " мазета рибата " с предложение клиентът, раздухал абсурда, да бъде тестван от данъчните. " Нека от Национална агенция за приходите да ревизират от кое място въпросният човек има сходни джобни пари да яде стекове " , изиска зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.

От комисията инспектор са безапелационни по случая - има нарушавания. " Цената е била оповестена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в последна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, само че клиентът би трябвало да има предварителната информация. На последващо място, тежестта на стоките се мери в недопечен тип, което още веднъж е неприемливо, защото потребителят няма да яде в недопечен тип, той взима подготвен артикул, това не е супермаркет “, заключи Игнат Арсенов от КЗП.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР